Wi-Fi: Snart ombord amerikanska flygplan

AIRcell sade på måndagen att det planerar att använda en nyförvärvade licens radiospektrum för att erbjuda “rimliga” bredbandstjänst ombord kommersiella flygplan. Bildades 1991, redan säljer företaget satellitbaserade röst- och datatjänster till den allmänna luftfartssektorn, framförallt företagets jet set.

Efter timmar, Star Trek: Nio sätt vår vetenskap är nära sin science fiction, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, rörlighet, Kobo Aura ONE först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme, innovation, bästa tech uppfinningar genom tiderna som avancerad civilisation

I stil med café hotspots skulle AIRcell idé låta passagerare koppla upp en dator eller handdator med hjälp av 802.11b eller 802.11g trådlösa standarder medan det i luften. Nätverket, som privatägda företaget hoppas att börja testa och driftsätta på kommersiella flygplan nästa år, skulle fungera genom att kanalisera meddelanden från åtminstone en miniatyr cellplats – kallas “pikocell” – på planet till särskilda cellplatser på jord.

AIRcell plan skulle inte strida mot ett federalt förbud på in-flight mobilen användning eftersom det föreslagna nätverket arbetar på en annan frekvens än den som kan innebära störningar hot mot navigationssystemen flygplan, enligt en tjänsteman Federal Communications Commission.

Men erbjuder Wi-Fi-tjänst innebär också att flygresenärer kan använda Voice over Internet Protocol (VoIP) telefoner och applikationer som Skype för att ringa röstsamtal – en utveckling noga med att förarga seatmates.

Frontier Airlines, som rankas 11: e eller 12: e i storlek mellan bärare, är definitivt överväger en Wi-Fi-nätverk för nästa fas av in-flight underhållning, men det skulle sannolikt blockera VoIP samtal och fortsätta att förbjuda mobiltelefonsamtal, säger företagets talesman Joe Hodas.

Om vi ​​inte hör starkt annars från våra passagerare är vår monter vi tror inte att det har en plats just nu i vår stuga “, sade han.” Vi kör ganska fulla plan … Om du inte sitter bredvid två personer, du sitter bredvid minst en person, och det skulle bara vara en svår upplevelse.

Som svar på nyheten att FCC övervägde avkopplande mobilen förbudet amerikanska senatorn Lamar Alexander, en Tennessee republikan, quipped i ett tal tidigare i år: “Det skulle vara fem timmars perfekt helvete från Dulles till Los Angeles – en stigande , öronbedövande kör av “Kan du höra mig nu?” på flera språk. ”

AIRcell, för sin del, inte har några människor som tar ännu. Man planerar först för att täcka flygplan som trafikerar den kontinentala USA och senare utöka nätverket till resten av Nordamerika.

Företaget sa att det kommer att kunna hålla traditionellt höga installations- och driftskostnader låga genom att använda “kommersiellt tillgänglig” teknik och en direkt luft-till-marklänk, snarare än skrymmande, dyra satelliter som används av vissa befintliga in-flight kommunikationssystem.

Vi vill uppmuntra bred adoption “AIRcell vd Jack Blumenstein sade i en telefonintervju måndag.

Exakt hur mycket företaget debiterar konsumenterna är fortfarande oklart. Blumenstein sade företaget skulle syfta till ett pris “långt under vad man har sett historiskt i dessa premiumtjänster luftfarts” i hopp om att locka inte bara affärsresenärer utan också för allmänheten.

Priserna för Boeings Connexion system, som räkningar sig som den allra första mottagaren av en Federal Aviation Administration certifikat för under flygning bredband, sträcker sig från $ 9.95 för en timmes tillgång till $ 26,95 för en hel flygning. Dessa satellit beroende erbjudanden hittills är tillgängliga endast på längre internationella flygningar med bärare såsom Lufthansa German Airlines, Scandinavian Airlines System och Singapore Air.

US Airways, som rankas på femte plats bland landets största flygbolag, sa att det skulle också stödja idén om ett trådlöst nätverk på sina plan på lång sikt, men skulle först måste se “vi kan hitta ett sätt att göra det kostnadseffektivt och till värde till vår tjänst utan att köra upp våra kostnader eller biljett kostar för passagerare “, sade talesmannen Morgan Durrant.

FCC turbulenta auktion, News of AIRcell Wi-fi planer följer en FCC meddelande att bolaget och JetBlue Airways framträdde som de bästa anbudsgivarna i en auktion av två trådlösa band som ingåtts fredag. En JetBlue representant avböjde att ge information om flygbolagets förslag vid den tidpunkten. Båda bud fortfarande föremål för slutligt godkännande av FCC.

Under licensen skulle AIRcell lansera sin tjänst i 800MHz spektrum som för närvarande upptas av Verizons Airfone tjänst, som tillåter luft-till-marktelefontjänst men aldrig visat mycket populära på grund av dess höga prislapp. När gynnade att vinna auktionen, Verizon tappade ur leken tidigt. Dess licens löper ut 2010, men det måste avstå sin del av spektrumet inom två år från det att AIRcell får sin egen licens.

Idén om under flygning Internetanvändningen är knappast nytt, även om det antas slå hakar under flygets efter september 11 finansiella kamper. Men som alla nya under flygning tillägg skulle AIRcell föreslagna nätverket också måste tjäna FAA: s stämpel av godkännande innan du går live. Alla flygbolag som vill installera systemet skulle behöva visa FAA att det inte skulle störa flygplanets kommunikation eller navigationssystem.

De skulle behöva visa oss vilken typ av provningar de sprang, skulle de behöva visa oss testresultaten, och det skulle behöva vara specifika för varje modell och serie av flygplan som de ville tillåta användning på “, sade FAA talesman Les Dorr.

AIRcell sprang flera tester av det planerade nätet på en high-end affärsjet höstas och hävdar att det är i stånd att leverera tillgång till Internet på 600 mil per timme hastigheter och 40.000 fot höjd. Användare på den “flygande prototyp” kunde skicka och ta emot e-post, surfa på webben, och även titta på live video feeds av utfrågningar för numera Högsta domstolen Överdomare John Roberts, sade VD Blumenstein.

Star Trek: Nio sätt vår vetenskap är nära sin science fiction

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

De bästa tech uppfinningar genom tiderna som avancerad civilisation