Tre sätt ekonomichefer tänker annorlunda i en “Software as a Service” värld

Zuora CFO: Traditionella mått fungerar inte i den digitala ekonomin. Alla företag står inför den verkligheten. Du måste planera i förväg,. IStock, Alla företag arbetar nu i en digital ekonomi, där kundernas krav förändras nästan konstant och där ledande befattningshavare kämpar för att skapa flexibla affärsstrategier som kan hantera denna ihållande tillstånd av förändring.

Så i en sådan marknad, hur finanschefen veta om företaget är på rätt väg? Vid en händelse som innehas av teckningsprogramvaruleverantören Zuora, chefer på software as a service (SaaS) företag beskrev hur rollen som CFO förändras och hur företag i alla sektorer måste hitta en ny uppsättning av mätvärden för att mäta framgång.

1. Fokus på statistik som speglar förändringar av företagen

Tyler Sloat, CFO på Zuora, säger affärsmodeller är nu mycket olika till 10 år sedan. Termer som erfarenhet, klibbighet och beteende är nu lika viktigt som traditionella mått som vinst och förlust. “Moderna företag är extremt komplicerad”, säger han. “Om du förstår dina riktmärken, du kommer att köra blind.

På högsta nivå, Sloat fokuserar på tre nyckeltal: tillväxt effektivitetsindex, churn ränta och återkommande vinstmarginal. “När du har ett handtag på återkommande vinst, kan du välja att spendera dina pengar på områden som tillväxt och forskning och utveckling”, säger han.

Sloat ägnar en hel del tid till marknaden kunskap för att finslipa sin strategi. Han talar med andra ekonomichefer, med analytiker, och även har dedikerade medarbetare som övervakar modeller av andra företag.

På ett bredare plan, Sloat fokuserar på fem resultatstatistik: pipeline, förvärva, distribuera, köra och expandera. Hans team sänder information om dessa faktorer till de anställda varje vecka. “Det är en bra kommunikation mekanism för resten av verksamheten”, säger han.

Som CFO, du vill köra vissa beteenden. Du måste använda pinnar och morötter för att uppmuntra stark utveckling i de områden som du tror kommer att bidra till att driva tillväxt. Håll flexibla ersättningsvillkor för arbetare, som du behöver för att stödja rätt typ av beteende.

2. Hitta nya nyckeltal för att mäta framgång

Peter Ulander, CFO på personalplanering specialist Quinyx, säger SaaS-baserad programvara är kärnan i företagets identitet. Verksamheten beslutade att ta en snabb tillväxt resa över Skandinavien och nu bygga upp en kundbas i Storbritannien. Quinyx har cirka 400 kunder och 300.000 användare.

Nyckelfrågan för FDS, säger Ulander, är: hur kan du mäta framgång i ett sådant tillväxtfokuserad miljö? “Hur gör du riktmärke?” han frågar. “Hur gör du vet att du fokuserar på rätt saker, i synnerhet i en snabbrörlig område som SaaS?

Ulander säger kontanter är avgörande för snabbväxande företag. Med tillräckligt med pengar på banken, kan företagen gå snabbare in på nya marknader. Av denna anledning håller han ett skarpt öga på månadsintäkter och även hastigheten på utbyggnaden.

Stora datas stora problem: Hur få det att fungera i den verkliga världen, 2015: Enterprise IT behöver inte vara en Sci-Fi dystopi, The CISO, CIO, VD, eller du: Vem är egentligen ansvarig för cyber?

Stora löner, större utmaningar: Hur att anställa och behålla de bästa tech personal, mindre politik, mer action: Hur CIO kan dra nytta av att ta en tillfällig roll, Lärdomarna från molnet: Vad har vi lärt oss hittills, vad hände med grönt IT; när prata, när man ska hålla käften:? Hur ärlig ska du vara med dina kamrater, vill tas på allvar av VD? Här är hur man får konversationen rätt, göra de första 100 dagarna räknas: Hur en ny CIO sätter rätt prioriteringar

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, samarbete, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Som företag vill vi se god avkastning på månadsbasis “, säger Ulander.” Vi måste lita på våra siffror. Och det innebär att min roll, och den roll som CFO i moderna företag, är helt avgörande.

Totalt företaget använder 23 olika nyckeltal (KPI) för att övervaka framgång. Informationen är inte bara begränsas till styrelserummet. Ulander och hans kollegor offentliggöra kunskapen till alla anställda.

Vi vill driva en gemensam förståelse för företagets resultat i hela organisationen “, säger han.” Benchmarking är svårt men det är viktigt att alla runt företaget förstår framgångsfaktorer.

Viktigast av allt, kanske, säger Ulander han skulle se att använda en liknande modell i en traditionell företag. Den typ av verksamhet förändras inom alla sektorer och företag inte längre har råd att bara fokusera på enkla resultatåtgärder.

Genom att flytta utöver dessa faktorer, börjar vi att fokusera på de drivrutiner som verkligen betyder något för verksamheten “, säger han.” Jag skulle göra samma sak i alla företag och ser inte att agera som ett annat sätt.

3. Använd kunddata för att ändra beteende i hela organisationen

Alex Sloley är CFO för stora uppgifter specialist Brandwatch, vars anställda lyssna på samtal på den sociala webben och skapa insikter för stora märken. Liksom Quinyx har det brittiska företaget vuxit snabbt och har nu fem kontor runt om i världen.

Befintlig teknik och underhåll kan tränga undan innovation och försämra dess förmåga att vara lyhörd för företagens behov.

Som med Ulander på Quinyx, säger Sloley månads intäkter är avgörande för snabbväxande företag i den digitala tidsåldern. Utan en medvetenhet om incomings kommer agila företag inte kunna ta ett fast grepp om vinst och förlust.

Churn är en annan viktig variabel för Sloley. En prenumeration-baserade företag som lyckas behålla sin kundbas kommer att kunna fortsätta växa dess intäkter.

Den sista viktig variabel, säger han, är antalet månader det tar att få avkastning på förvärv av en ny kund. Kassaflödet är avgörande för snabbväxande företag, och då ta emot betalningar verkligen betyder något. Sloley säger återbetalning av 12 månader för ett abonnemang verksamhet anses vara god, 24 månader är för lång.

För att se till att verksamheten gör det mesta av sitt fokus på intäkter, churn, och återbetalningstid har Sloley drivit en enorm investering i datavetenskap under de senaste 18 månaderna. Egen specialister producerar nu ett informationspaket om prestanda mot nyckeltal.

Detta paket består av cirka 20 glider på kundbeteende och presenteras för chefer vid sidan av månadskortet rapport. Sloley säger inverkan har varit enorm. “Folk vill bara tala om att beteende data och driver idéer över hela verksamheten, i synnerhet när det gäller hur våra kunder använder våra tjänster”, säger han.

Det viktigaste budskapet, återigen, är att alla företag måste se att röra sig bort från enkla resultatåtgärder. “Om du börjar tänka på varje kund som en upprepning tillfälle, kan du börja ändra spelet och skapa en affärsmodell som är mycket mer intressant”, säger Sloley.

Mer väsentliga tech och företagsledarskap berättelser

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck