Tiny Estland: Vår del i Twilio och den största USA Tech IPO i år

Twilio engineering VP Ott Kaukver: “Twilio fartyg nya funktioner och förbättringar över 25 gånger per dag.”

I slutet av juni, moln kommunikationsföretag Twilio blev årets största tekniksektor börsintroduktion.

En hel del hängde på framgång eller misslyckande av börsintroduktionen, som sågs som en barometer för andra miljarder dollar startup hoppas en dag att motivera höga privata värderingar inom den offentliga marknaderna.

Som ett resultat, en dag innan Brexit folkomröstning om Storbritanniens EU-medlemskap, var alla ögon i Silicon Valley fokuserat på Twilio.

Vissa 4.000 miles öster om New York-börsen, där IPO ägde rum, några tiotal personer i den lilla baltiskt land Estland var också att hålla tummarna.

I händelsen, bolagets börsintroduktion upp $ 150m, med sina aktier stängning upp nästan 92 procent efter sin första dag för handel.

Från början av förra året, har Estlands huvudstad Tallinn varit hem till en av Twilio forsknings- och utvecklings nav. Beslutet att inleda en i Estland kan bara ha något att göra med Twilio engineering VP Ott Kaukver är estniska. Han, liksom många andra internationellt framgångsrika estniska teknikentreprenörer och topp specialister, var en tidig anställd av Skype.

Kaukver berättar den webbplats som Twilio har särskilda operativa mekanismer som gör det möjligt för företaget att ha små grupper arbetar oberoende på specifika produkter, vilket gör etablering på nya orter relativt lätt.

Som Estland har en stark teknik bakgrund, var det ett logiskt steg att öppna ett center där.

“Twilio har flera FoU-centra över hela världen. Estland är ett av de senaste tillskotten. Den har en stark bakgrund inom programvaruteknik och en hög entreprenörsanda som har varit utsatta för internationell praxis. På grund av dessa omständigheter, att beslutet att öppna en FoU-center i Estland var en naturlig “, säger han.

Förra året användes Twilio cirka 50 personer i Estland. Men enligt Kaukver, kommer denna siffra att växa snabbt.

“Eftersom våra team och företag växer, kommer vi att skalning laget i Estland. Vi är mycket nöjda med talang vi har hittat hittills”, säger han.

Twilio lanserar marknadsplats, öppnar API till tredje part, smider programmerbar trådlös pakt med T-Mobile, Twilio lanserar Meddela för orkestrering anmälan, Twilio lanserar Interconnect service, ögon reglerade företag, Twilio gäller skala med utrullning av Copilot, IP Messaging verktyg

Enterprise Software;? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

“Twilio har en fin blandning av inhemska och internationella talanger. Vi har haft framgång i att locka människor från länder nära Estland. Vi har också anställt stor talang från universitet och planerar att fördubbla ned i detta område under de kommande åren.”

Kaukver anslöt Skype 2004 som chef för verksamheten. Mellan 2005 och 2008 var han företagets chef för konstruktion av kärnteknologi, och sedan tillbringade de kommande fyra åren som chef för konstruktion av konsumentprodukter. Efter att ha lämnat Skype, var han fast besluten att fortsätta sin karriär i Silicon Valley.

“Jag hade en möjlighet att hjälpa till att bygga Skypes närvaro i Silicon Valley i dess tidiga dagar. När jag letade efter en ny utmaning, Kalifornien och Silicon Valley var mycket högt upp på listan. En hel del av den globala tekniska innovationer som händer där och det var fascinerande till mig “, säger han.

“När jag hörde talas om Twilio, jag gillade innovativa tillvägagångssätt företaget tog för att möjliggöra kommunikation för app-utvecklare.”

Twilio

Kaukver har rubriken teknik på Twilio i tre år och finner omfattningen av verksamheten en av de mest fascinerande delarna av jobbet.

“Twilio har kunder över hela världen, i varje tidszon. Vår produktportfölj växer ständigt och vi har byggt ett operativsystem internt som gör att vi kan lägga till nya lag och initiativ med mycket liten overhead”, säger han.

“När vi skala vår plattform, måste vi samtidigt accelerera Twilio långfilms hastighet. Twilio fartyg nya funktioner och förbättringar jämfört med 25 gånger per dag, så att bygga produktionssystem som gör det möjligt för oss att göra det är en trevlig utmaning som verkligen sträcker oss alla. ”

Eftersom Twilio är en plattform företaget utvecklat av utvecklare för utvecklare, finner han det ganska svårt att jämföra sitt arbete med tidigare erfarenheter av Skype.

“Utvecklare och företag bädda Twilio i sina egna applikationer, lösningar och arbetsflöden, som skiljer sig radikalt från att utveckla och upprätthålla en konsumentprodukt som Skype”, säger han.

“Förväntningarna från företag och konsumenter i samma kommunikationsutrymme skiljer sig åt, vilket kräver en annan organisatorisk och arbetsgrupp strategi.”

Kaukver s och bidrag från andra ester till företaget verkar ha lönat sig, eftersom Twilio börsintroduktion var en framgång. Den $ 150m bolaget lyckats höja var vid en initial per aktie pris på $ 15, vilket var högre än väntat.

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september