Telcos sjösättnings egna meddelandeplattformar möter tung uppgift

Nya meddelandeplattformar från Singapore operatörer kan erbjuda användarna bättre kommunikation erfarenheter och kan vara ett bra drag mot over-the-top (OTT) tjänsteleverantörer, men konsumenterna kan tveka att migrera på grund av deras anknytning till meddelandeprogram och potentiella kostnader.

På måndagen rapporterades det, StarHub och SingTel skulle huvuden mot populära meddelandetjänster over-the-top (OTT) tjänster, såsom WhatsApp och Viber. StarHub kommer att lansera en samverkande plattform för användare att utbyta innehåll, medan SingTel utvecklar sina egna program.

Efter europeiska och nordamerikanska operatörer lanserat Rich Communications Services (RCS) mer än ett år tillbaka, var det bara en “tidsfråga” lokala aktörer kommer att följa efter för att möta konsumenternas ökade förväntningar, Serene Chan, ICT Practice industri analytiker på Frost & Sullivan Asia-Pacific, observerades.

Denna åtgärd gör det möjligt för operatörer att öka konsumentens upplevelse och minska omsättningshastigheten, Chan påpekade. RCS ger en bättre användarupplevelse, eftersom det kan erbjuda ett integrerat meddelandesystem, stödja multimedia filöverföringar, dirigera samtal mellan enheter och erbjuder sociala nätverk, förklarade hon.

Att vara de första operatörerna i Asien för att lansera dem är också ett bra sätt att sticka ut, och en stark motåtgärd mot de ökande hoten mot SMS intäkter kommer från OTT tjänster, tillade Frost & Sullivan analytiker.

Telekomföretag bör samarbeta, inte konkurrera med meddelandeprogram, Mobile Messaging tjänsteleverantör Nimbuzz oense dock,. Telekom bör utvidga och komplettera förmåga, av befintliga stora meddelandetjänster plattformar genom att deras styrka till mixen, såsom deras fakturerings relationer med användare och deras stora återförsäljarnät, Vikas Saxena, VD för Nimbuzz sagt.

Vid denna punkt, skulle användare har redan bildat sina egna grupper och historia på befintliga stora kommunikationsplattformar, etablera sina “egna komfort och minnesvärda stunder” genom sådana produkter, förklarade Saxena. Det finns ingen anledning för dem att flytta till en annan plattform som erbjuder samma sak, tillade han.

Om telekom; samarbeta med populära meddelandeprogram, kan många affärsmodeller fram genom “symbiotiska partnerskap”, rådde han.

Det handlar om tids operatörer tar en aktiv roll i utöka ekosystemet, genom de starka som de ger till bordet “, sade Saxena.” Starta en funktion replik av en Nimbuzz liknande produkt löser inte den fortsatta nedgången i SMS och röstintäkter.

Konsumenter använder för närvarande meddelandeprogram som talade med webbplatsen Asien ekade Saxena åsikter och var tveksam till att byta till plattformar som lanserats av lokala telefonbolag.

Broadcast reportern Fred Chiu sade att hon var inte förtjust i kommande tjän StarHub och SingTel, eftersom de kan så småningom ta betalt för användning och det kan bli svårare att skicka meddelanden till människor på olika plattformar eller utomlands, förklarade hon.

“Jag kan inte riktigt komma på några funktioner som jag behöver som WhatsApp inte erbjuder mig”, tillade hon.

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, telekom, Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med billig uppgifter och gratis röst

Lin Surong, en tjänsteman, sade att hon bara skulle använda plattformarna om hon kunde meddelande eller videocall hennes vän som inte prenumererar på samma telco som henne. “Om detta inte görs basisk, jag kan inte se varför konsumenterna skulle överväga att byta plattformar”, sade hon.

Marknadschef Olivia Chu enades också, att lägga till en hel del av hennes vänner var på olika operatörer så hon var inte säker på om hon skulle använda meddelandetjänster appar och tjänster om de inte var kompatibla.

Förvärva meddelanden appar inte “enkel” beslut, om operatörer bestämmer sig för att skaffa “mycket populära” apps som WhatsApp, det är inte en “enkel strategi” och de skulle behöva överväga vissa faktorer, rådde Chan.

Till exempel, med en rad meddelandetjänster tillgängliga för smartphone-användare och mer kommer upp, operatörer behöver tänka på vad fästhastigheten för en meddelande app är bland smartphone-användare, konstaterade hon.

Andra områden hänsyns inkluderar syftet bakom förvärva en meddelande app, som mobilapp är mycket populär bland målsegmentet, och om detta segment är villig att betala för premium spel eller strömmande sådana.

“Operatörerna måste bedöma monetarisering potentialen hos en mobilapp innan man vidtar ett förvärv”, säger Chan.

Även om operatörer förvärva dessa företag, avkastning på investeringen (ROI) är “tveksamt”, Foong kung Yew, forskningschef på Gartner, noterade. Nyare tjänsteleverantörer som erbjuder meddelandetjänster skulle fortsätta att växa upp så frågan om konkurrens och ROI inte skulle lösas, förklarade han.

Konsumenter som Lin uttryckte “oro” om telekomföretag förvärvade meddelandeprogram.

“Jag är rädd att de skulle medföra vissa penning avgifter på oss för att använda dem”, den tjänsteman och tillade om så var fallet, skulle hon byta till andra kostnadsfria meddelandetjänster program som finns på marknaden och mycket populär tack vare massmarknaden.

Chiu var dock likgiltig om förvärvet. Däremot konstaterade hon om förvärvet innebar större tekniskt bistånd och, mer lokaliserade uttryckssymboler och stava kontroller, skulle det vara “nyttig och intressant”.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga