STMicro att dra sig ur mobila chip-making joint venture med Ericsson

STMicroelectronics är att dra sig ur sin olönsamma mobila chip-making joint venture med Ericsson, ST-Ericsson.

En titt i den brittiska chip designer, från sitt ursprung i en Cambridge lada till dess nuvarande champagne-märkta framgångar och en framtid där M2M är nyckeln.

Enligt en STMicro uttalande på måndagen, kommer utgången att vara en del av en “ny strategisk plan” som skulle se bolagets fokus på områdena smart makt, applikationsprocessorer, mikroprocessorer, fordonskomponenter och mikroelektromekaniska system (MEMS) och sensorer.

I dag lanserar vi den nya ST, i linje med den nya marknad, “STMicro chefen Carlo Bozotti sade i ett uttalande.” Baserat på detta har vi fattat beslut om att avsluta ST-Ericsson efter en övergångsperiod. Vi kommer att fortsätta att stödja ST-Ericsson som deras leverantörskedjan partner, avancerad processteknikpartner och applikationsprocessor IP-leverantör.

Ericsson gav sitt eget utlåtande i frågan, säger att det inte skulle “spekulera” på vad som kan hända till det gemensamma företaget som en följd av STMicro tillbakadragande.

Ericsson fortsätter att tro att modemteknik, som det ursprungligen bidrog till det gemensamma företaget, har ett strategiskt värde för den trådlösa industrin, “det svenska företaget sagt.” För Ericsson är en viktig prioritering i denna process en framgångsrik introduktion på marknaden nya LTE-modem som det är säkert kommer att vara mycket konkurrenskraftig och behövs på marknaden.

Pengar-brännare

Enligt STMicro uttalande skall “frikoppling” med Ericsson slutar någon gång under det tredje kvartalet 2013. Firman sade den hade fattat sitt beslut “som en följd av de stora förändringar som skett i dynamiken i den trådlösa marknaden”.

Detta kan vara en hänvisning till den relativa framgången för andra chip företag som lägger ut sin tillverkning och därmed njuta av högre marginaler än ST-Ericsson, som gör sina egna produkter.

ST-Ericsson, kom till, under 2009. Det har aldrig en gång visade en kvartalsvis vinst, och dess ökande förluster – som var delvis ner till, dålig försäljning på nyckelkunder som Nokia, – ledde det att skära 1.700 jobb tidigare i år. Det har cirka 5000 kvar, för nu.

Den nuvarande ST-Ericsson flaggskepp är dess Novathor linje, som omfattar integrerat system-on-chip (SOC) och modem som används i enheter som Galaxy S III Mini och mid-range Sony Android-telefoner.

Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna

Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker

Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys

AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen

Processorer, Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna, processorer, Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker, datacenter, Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys, hårdvara, AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen