Snowden skulle vara bättre i Brasilien, säger Ellsberg

Mannen som läckte Pentagonpapperen har sagt att det skulle “beundransvärt” om, brasilianska regeringen beviljade asyl till NSA whistleblower Edward Snowden.

Daniel Ellsberg, en före detta militär analytiker som läckt hemliga amerikanska regeringen undersökning av Vietnamkriget till pressen i 1971, berättade brasilianska tidningen Folha de São Paulo som Dilma Rousseff regering bör stödja uppgiftslämnaren ansvarig för den största läckan i modern amerikansk historia.

“Han gjorde en stor uppoffring. Snowden är i livsfara någonstans, kanske mindre i Ryssland, men jag tror att han skulle vara i en mer demokratisk och öppen plats,” Ellsberg till tidningen.

På frågan om Brasilien skulle riskera vedergällning från USA genom att gå med på att hjälpa Snowden, Ellsberg överens om att motverka de rikaste och mäktigaste landet i världen inte skulle vara ett lätt beslut att fatta.

“Brasilien kunde drabbas av sanktioner. Men inget land har rätt att helt spionera på privat kommunikation medborgare runt om i världen”, aktivist till.

Efter avtäckningen en rad rapporter om, USA spionerar på Brasilien, Snowden skrev ett öppet brev till den brasilianska regeringen i december, ber om asyl för andra gången.

“Fram till ett land beviljar permanent politisk asyl, kommer den amerikanska regeringen fortsätter att störa min förmåga att tala,” Snowden skrev på den tiden.

“Många brasilianska senatorer överens, och har bett om min hjälp med sina undersökningar av misstänkta brott mot brasilianska medborgare. Jag har uttryckt min vilja att hjälpa när så är lämpligt och lagligt, men tyvärr USA: s regering har arbetat mycket hårt för att begränsa min förmåga att göra så “, tillade han.

Efter brevet har publicerats, ordförande för utrikesrelationer och Försvarsrådet, Ricardo Ferraço, sade att han hade arbetat aktivt tillsammans med andra senatorer att underlätta Snowden asyl i Brasilien.

“Snowden s varaktighet i Brasilien skulle eller kommer att vara en extra fördel, men politisk asyl kan inte beviljas i utbyte mot information. Asyl är framför allt en humanitär gest och det är den demokratiska tradition i vårt land”, Ferraço sade vid tid.

Enligt den brasilianska ministeriet för yttre förbindelser, skulle ett officiellt svar endast utfärdas när Edward Snowden lämnar in en formell begäran om asyl och det öppna brevet inte kvalificerar sig som sådan.

Re-thinking säkerhets grunderna: Hur man gå bortom FUD

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän

WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål

Säkerhet, nytänkande säkerhets grunderna: Hur man gå bortom FUD, Innovation, M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, säkerhet, FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän, säkerhet, WordPress uppmanar användare att uppdatera? nu att åtgärda kritiska säkerhetshål