Smartphones i utvecklingsländerna: Varför plattform fragmentering är här för att stanna

Jag arbetar inom telekommunikation, speciellt telekommunikation för att utveckla världsmarknaden där de flesta konsumenter inte har tillgång till uppgifter som kan mobila enheter … mycket mindre smarta telefoner. Jag skriver detta som jag återvänder från en utväg i Puerto Rico, platsen för CARICAM 2010 trådlös konferens, som jag deltog som utställare och talare. Konferensen är en samling av flygbolag och tjänsteleverantörer i Karibien området och Centralamerika.

Detta är min företagets första razzia i Latinamerika efter att ha tillbringat det senaste året och en halv fokuserar nästan uteslutande på Afrika. I Afrika har vi cirka 12-15 licenstagare i olika utvecklingsstadier (med mer poppar upp varje månad). Vår största levande exempel är GloWorld i Nigeria, ett nätverk med cirka 24 miljoner abonnenter, och produkten är Glo Messenger, en lösning för att föra internetkommunikation till och med low-end telefoner med universella protokoll, såsom SMS och USSD.

$ 10- $ 15 telefoner är ganska typiskt, på de afrikanska marknaderna. Jag älskar att visa vänner en telefon som en affärspartner plockas upp för mig – ny – i Rwanda för $ 10.00. Den är gjord av en kinesisk tillverkare jag hade aldrig hört talas om, och hade en bruksanvisning endast ett fan av engrish.com kunde älska. Att silver fläck på ryggen är inte linsen av en kamera … det är färg avsedd att se ut som du har en kamera. Kanterna har någon text Gurglande om underverk 3D-ljud (oavsett sjutton som är) … men det är inte ett uttag för hörlurar, och det uppenbarligen inte en musikspelare inbyggd i enheten.

Enheten gör en ganska starkt uttalande, men om en målsättning kvaliteten på mobiltelefoner i Afrika. Telefonen i fråga kanske inte har en kamera eller ljuduppspelning kapacitet, men folk vill det, och vill att andra ska tro att de har det.

Även denna enhet, men stödjer röst och text. Det innebär att vi kan ge användaren möjlighet att skicka och ta emot e-post, snabbmeddelanden, och interagera med Facebook på ett meningsfullt sätt.

Efterfrågan på Internet kommunikationstjänster är inte just detta LA-baserade utvecklaren skjuter mina egna behov och önskemål på en främmande miljö. Snarare är efterfrågan på Internet meddelanden i Afrika enorm och växer snabbt, trots den låga penetrationen av datorer.

Den typ av att efterfrågan förändras snabbt. När vi beställt en studie av relativ marknadsandel snabbmeddelandeklienter i Kenya, nummer ett IM-klient var Yahoo Messenger, följt av Google Talk, följt av Facebook IM (med MSN Messenger en avlägsen fjärde). Facebook Resultatet var överraska mig, som vid tidpunkten Facebook IM var lite mer än en JavaScript och HTML widget inbyggd i sidofältet av hemsida Facebook (och det är fortfarande hur de flesta människor använder den, även om det nu har en XMPP klient kapacitet). Idag är dock Facebook IM ojämförligt nummer ett IM-klient i Kenya.

Facebook utmanar Google på flera fronter i USA, men de gör det lika starkt runt om i världen. Här är en intressant statistik jag lärde mig på CARICAM konferensen: det finns 4 miljoner människor i Puerto Rico, och 1,7 miljoner Facebook-användare där … vilket innebär att de flesta av den vuxna befolkningen har ett Facebook-konto. En bit av den lokala kulturen uppgifter som kan förklara den siffran är att nyheter oftast visar börja med vad jag bara kan beskriva som skvaller (ett faktum i samband med mig av en puertoricansk konferens deltagare, och bekräftades genom att titta på lokala nyhetssändning). Det kan förklara varför Facebook är så vilt framgångsrika i territoriet, vem som är bättre än dina Facebook-vänner att utbyta sådan information.

Facebook förändrar ansiktet på Internet som en karibisk orkan sveper över de små öar som pricken vattnet i upptakten till Miami flygplats (jag nu redigerar detta i planet). Jag kan inte föreställa Google, som för välförtjänt skäl skulle anse sig den främsta internetkonsult, trodde de skulle stå inför en brytpunkt ganska så tidigt i livet som ett företag. Tekniken hjulet snurrar ack så mycket snabbt …

Smartphones är ett ambitiöst bra i stora delar av Afrika, och även riktiga smartphones utgör en mycket liten andel av den totala marknaden för mobiltelefoner, kommer människor tillbringar en betydande summa pengar i förhållande till sina inkomster för att förvärva något högre upp mobilen funktionen kontinuum. I Kenya uppskattar jag såg sex månader sedan hävdade att cirka 20% av abonnenterna har 3G-kapabel mobiltelefon. Endast cirka 10% av den siffran, men har en dataanslutning.

I Latinamerika, Smartphone penetrationsgraden är cirka 6% i genomsnitt, enligt Informa. Även om det växer snabbt, är det fortfarande troligt att smartphone penetrationsgrad inte kommer att vara mer än 25% år 2015. Det är goda nyheter för oss, eftersom efterfrågan på våra tjänster är nödvändigtvis starkast bland dem som inte har data planalternativ.

Vi finner dock att även personer med “smarta” enheter använder vår tjänst. Anledningen är enkelhet och omedelbarhet. Folk kommer att kontrollera deras Facebook-sida från sina iPhones, för att vara säker, men vad händer om du vill svara, i realtid, ett meddelande skickas till din vägg, lägga till en kommentar som svar (genom att bara svara på inkommande text), och starta en realtid dialog med den person som sannolikt sitter framför sin dator surfa på webbplatsen Facebook? Du kan öppna Facebook-programmet du har installerat, men det är inte en interaktion i realtid hur SMS-kommunikation är. Vi låter dig göra det, liksom stanna online med flera IM-klienter och få e-post. Du skulle inte vill köra allt som samtidigt på en iPhone.

På smartphone fronten, förutspådde Informa att iPhone marknadsandel skulle pressas under de kommande åren, särskilt genom Android, vars andel av den totala är ballongflygning i någon prediktiv marknadsandel diagram (och gjorde ganska märkbart i Informa s diagram). Do not get me fel – storleken på den totala marknaden blåses ganska snabbt och varje leverantör av enheter mobiltelefon med en trovärdig äganderätten till viss del av marknaden gummiboll kommer att växa med den. Med andra ord, även om deras andel kan krympa något från en Mindshare procent synpunkt transporter kommer fortfarande gå upp varje år eftersom den totala storleken på marknaden fortsätter att växa ganska snabbt.

Jag tror inte, dock att trenden kommer att fortsätta i det oändliga, som jag förklarade i en punkt i min presentation. Android kommer aldrig att bli till mobiltelefoner vad Microsoft och Windows är till persondatorer, eftersom telefonerna inte gillar datorer. Datorer och bärbara datorer är i huvudsak verktyg, och människor inte göra personliga uttalanden om sig själva med verktyg (även om Apple arbetar hårt för att böja denna regel, åtminstone i bärbara datorer, som genomförs på person).

Enheter som du bär på din person är annorlunda, eftersom de uttrycker mer om dig som person (detta är något Apple förstår intuitivt). I detta sammanhang, telefoner – särskilt dyra smarta variation – dela vissa efterfrågan egenskaper med bilar, kläder och handväskor. Det talar mot en telefon plattform dom över allt. Android bidrar till att bredda sitt överklagande genom att låta tillverkarna skapar en varierad blandning av enheter (Blackberry gör samma), men jag kan fortfarande inte se någon av dessa plattformar nå över 90% marknadsandel Microsoft förvärvade för Windows (som många i detta forum skulle sannolikt hävdar är en bra sak).

Så, tyvärr, alla, är plattforms fragmentering i smartphones för att stanna … åtminstone i min mening.

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Enterprise Software,? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Av särskild anmärkning: konventionell visdom i USA (och webbplatsen) verkar vara att Blackberry är dömd, överkörd av de två långtradare i iPhone och Android. En sak många amerikanska förståsigpåare inte inser, är dock bara hur effektiv Research in Motion (tillverkare av Blackberry telefon) har varit att tränga tredje världsmarknaden. Blackberry är överallt i Afrika, och även om det är långt ifrån en majoritet av den totala mobiltelefoner som används i ett nätverk, har det en mycket stark visning bland dem som våren för en dataanslutning. I delar av Latinamerika, som Venezuela, Colombia och Panama, är Blackberry ojämförligt nummer ett smartphone-plattformen.

I detta sammanhang, Blackberry Messenger – BlackBerry-till-björnbär chattjänsten som kombinerar några av fördelarna med SMS (den momentana kvalitet anmälan, inbyggda aspekt) med metadata för snabbmeddelanden (närvaroinformation, profil ikoner, etc) , är helt lysande. När jag först såg det ett tag tillbaka, undrade jag vad använda människor skulle ha för en Blackberry – exklusiv chatt nätverk. Dock är Blackberry Messenger visat på många marknader för att vara en viktig attractor, både för nya användare som vill chatta med sina Blackberry-äger vänner (som i många länder, kan vara hela din kamratgruppen), och som en “klibbiga” tjänst som gör det svårt att vandra till ett nytt hem på en annan rplatform.

I Venezuela, folk frågar vad din BBM-ID är. Enligt någon jag träffade på konferensen, barnen köpa björnbär på grund av Blackberry Messenger, och alla hennes kollegor har björnbär. Visserligen arbetar hon inom telekommunikation och sannolikt betalat en anständig lön, men Blackberry har långt ifrån samma Mindshare i USA eller Storbritannien, som exempel.

Blackberry framgång med BlackBerry Messenger är intressant, men jag vet inte att en sluten nätverksmodell skulle fungera på en plattform som iPhone. Det finns en mycket mer variation i Blackberry produktfamiljen, både från en skärmstorlek och en prissynpunkt. Detta sätter en Blackberry inom räckhåll för en bredare stråk av mobilabonnenter. iPhone, däremot har en enhet, och det är genomgående dyrare runt om i världen … särskilt i länder som inte subventionerar mobiltelefoner (subventionering är inte så vanligt i hela Afrika, vanligtvis eftersom de flesta människor är pre-pay). Facetime kan bli intressant för iPhone till iPhone-användare, men iPhone kommer alltid att vara en mycket lönsam men minoritets marknadssegment (och, om den nuvarande trenden, kommer sannolikt att vara en exklusivt utvecklade fenomen, som om du skjuter mot toppen av lyxvara högen – som jag tror att Apple är – är ingen dålig sak). Detta kommer att begränsa användbarheten av en iPhone-bara chattjänsten.

Hur som helst, de är bara några tankar baserat på de senaste händelserna i ett marknadsområde som jag tjäna sitt uppehälle. Jag ska försöka ge fler sådana nuggets av livet på kanterna av tekniken sfär som de förekommer till mig (det är säkert lättare att bang ut bloggar om detta, eftersom det gäller saker som jag tillbringar varje vaken timme tänka på).

Naturligtvis är det svårt för mig att hålla tyst om frågor som höjer hackles teknik nördar hemma. Plattform strider är roligt, och jag har varit chatta med webbplatsens användare om dem i över tio år.

Jag ska bara inte göra det i dag.

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner