Smartphone överlevnad test: OnePlus X idealisk för internationella resor

Vi har avslutat vår tredje veckan i smartphone Survival Test, och det har blivit allt tydligare för oss att när det gäller Android prestanda, är RAM allt.

Under de första två veckorna av vårt experiment såg vi på två telefoner med mycket likartade konstruktioner baserade på Qualcomm Snapdragon 615/616 chipset. Båda kostar runt $ 200.

Efter att svära utanför plattformen fyra år sedan, är vi fortfarande sjuk av Android? Vi håller på att ta reda på.

Vid $ 200 prisklassen med nuvarande Android-telefoner, det finns inte en ton av svängrum på Bill of Materials, eller BOM. Båda telefonerna har valt att offra vissa saker i stället för att tillmötesgå vissa design och pris mål.

I fallet med ASUS Zenfone 2 Laser, valde de övergripande funktionalitet i stället för sleekness. I fallet med Huawei Honor 5x, valde de sleekness över funktionalitet.

ASUS har mer RAM-minne och en bättre kamera / flash combo, medan Huawei är tunnare och har en fingeravtrycksläsare.

Om du kunde få det bästa av båda telefonerna på $ 200 du skulle verkligen ha något. Men just nu som stordriftsfördelar inte har uppfyllts.

Men för $ 50 mer, kan du ha en OnePlus X.

OnePlus, baserade i Shenzen, Kina, bildades i december 2013 av den förre vice ordförande i den kinesiska hemelektronik jätte Oppo och finansieras till stor del av detta bolag.

Från och med 2014 hade bolaget ca $ 400M i omsatte och tjänar 42 olika internationella marknader.

Så samtidigt som företaget kunde anses boutique jämfört med sina kinesiska konkurrenter, har det en global närvaro genom en hög grad webbaserad direkt till konsumentledet, inte helt olik Apple och hur de hanterar sin närvaro på nätet.

I själva verket, som bygger på hur företaget presenterar sig i termer av hur de utformar sina produkter och bedriver reklam, skulle jag säga att de tar ett antal sidor från Cupertino s playbook.

Vilket är en bra sak.

Den OnePlus X, som lanserades i november förra året, är bolagets tredje smartphone.

Företaget har gjort några anmärkningsvärt premium val komponent för vad jag skulle betrakta som ett inträde till låg medelingångssmartphone pris. De omfattar en Qualcomm Snapdragon 801 med 3GB RAM, en 13 megapixlar bakre kamerasensor med LED-blixt och fasdetektering, en 8MP selfie kamera, 2500mAh batteri, 16MP flashlagring, och SD-kort expansion och dubbla SIM-kapacitet.

Det är också mer i linje med den formfaktor och designelement av vad amerikanska konsumenterna förväntar sig, med en 5,0-tums 441ppi HD-skärm (snarare än en 5,5-tum eller större) och en unik keramik och metall som ger en premie känsla .

iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå, iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skada

Denna enhet visar att OnePlus kan göra billigare, men väl konstruerade och snygga telefoner med fasta komponenter.

Jag måste säga att jag älskade att använda den här telefonen, kommer från någon som är en iPhone 6S användare. Formfaktorn kändes välbekant och premium design handen var välkomna på även en relativt låg kostnad enhet.

Med en snabb Snapdragon 801 och 3 GB RAM, jag hade inga problem med att använda någon av mina vanliga arbetsbelastning Android-appar som körs enhetens modifierad version av Android 5.x kallas OxygenOS. Inga klagomål.

Så vid tre veckor, Survival Test över, eller hur? Vi har nått en dom med en perfekt billig telefon, eller hur?

Smartphone överlevnadstestet

Tja, inte riktigt.

Medan enheten stöder upp till LTE Cat4 150/50 hastigheter och de flesta av de större europeiska band, vilket är bra om du planerar att göra en bra mängd resor och letar efter en relativt låg kostnad enhet för detta ändamål, har det begränsat LTE radioband stöd i USA.

I USA är det bara fungerar med band 1, 2, 4, 5, 7 och 8. Jag använder AT & T vars primära LTE bandet 17, och rör sig mer av sitt nätverk till band 12, så en stor del av tiden, telefonens kommer att sjunka till HSPA eller 3G.

T-Mobile primära bandet är 12 så att du skulle stöta på liknande problem. Samma med Verizon, som använder Band 13 för en stor del av sitt nät.

På Sprint skulle jag inte rekommendera att använda den här telefonen alls eftersom ingen av LTE band skulle fungera, eftersom de använder 25, 26 och 41.

Jag har talat med folk på OnePlus och de är överens om att den nordamerikanska direkt till konsumentmarknaden är en allt viktigare en för dem, och framtida produkter kommer inte ha dessa band begränsningar.

Så för närvarande den OnePlus X är en utmärkt internationell resetelefonen, men inte något jag skulle rekommendera för någon som använder det landet.

Men vad jag tror den här enheten bevisar är att OnePlus, som företag kan göra billigare, men väl konstruerade och snygga telefoner med fasta komponenter.

Det är kunna göra detta eftersom i stället för att förlita sig på en traditionell försäljning och distributionskanal säljer direkt till konsument via sin webbplats, förbi en hel del av de kostnader som stora företag måste ta på sig.

Fortfarande okända är hur OnePlus kommer att kunna fortsätta att navigera en mycket konkurrensutsatt marknad, särskilt en som blir kraftigt standardiserad av dess mycket större konkurrenter i Kina, till exempel Huawei, Xiaomi, ZTE och även Meizu som arbetar febrilt på sin egen strand huvuden i Nordamerika.

Men jag ser fram emot bolagets framtida produkter och uppskattar deras mycket kundfokuserade, pragmatiskt och direkt metod distribution som är attribut jag skulle vilja se mer från sina konkurrenter som har mycket mer betydande resurser.

Har lite OnePlus har en vinnande formel med sin internationella inriktning och direkt till konsumentprodukter? Prata tillbaka och låt mig veta.

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skada