Shuttleworth: Oracle nu största open source-spelare

Oracles planerade förvärv av Sun inte bara gör det en hårdvara jätte men också en stor öppen källkod spelare, sade Ubuntus grundare.

På måndag, Mark Shuttleworth, grundare av Canonical och Ubuntu Linux, sade affären gör Oracle en av de största, om inte den största öppna källkod-spelare.

Och han verkar inte alltför orolig för att den egenutvecklade programvaruföretag kommer att döda Suns öppen källkod Java, Opensolaris och MySQL juveler, trots Oracles grepp om databasmarknaden.

Jag är säker på att Oracle har noggrant tänkt igenom allt det begått [själv] till [och] blir det ingen återföring av tanken att Java ska vara allmänt tillgänglig och tillgänglig som öppen källkod “, säger Shuttleworth under en presskonferens i dag att starta ubuntu 9,04 uppgradering.

Det är en enkel resa “Canonical chefen sade om processen att göra öppen källkod.” Vad är intressant [om Oracle-Sun affär] är att det verkligen cement tanken att en fri och öppen källkod är den djupa drivkraften i programvara idag.

Han konstaterade att 80 procent av alla program intäkter går till bara fem företag – och en av dem har precis köpt Sun, “världens största fri och öppen källkod mjukvaruföretag” för en jättestor $ 6 miljarder dollar. “En del av orsaken är att öppen källkod dominerar ledningen innovation”, säger Shuttleworth. “Det befäster idén att öppen källkod och fri programvara är det stora spelet. Vad [SAP, Microsoft och andra stora egna mjukvaruföretag] inte kan göra är att ignorera det.

Sol och Canonical samarbetade men Shuttleworth var inte redo att säga vad relation med Oracle kommer att bli. Java är integrerat med Ubuntu.

Det är alldeles för tidigt att säga, “Shuttleworth sa när frågan.

Det är för tidigt att säga vad Oracle verkligen har i åtanke med sin mega köp av Sun. Förvärva hårdvara och Suns kunder är en stor vinst, naturligtvis. Ge Microsoft ett larm – och en stor kör för sina pengar – har fått vara en annan stor vinkel. Bortsett från sin Java verktygslåda och databas med öppen källkod, har Oracle nu Openoffice – den stora konkurrenten till Microsoft Office.

Men kommer Oracle pumpa så mycket pengar i MySQL som den har sina egna databaser? Är Oracles öppen källkod avsikter uppriktig, eller ett försök att döda sin farligaste open source hot?

Svaret kommer med tiden. Men det är ett stort steg för den största företagsapplikationer spelare, en säker eld överlevnad kort och en betydande vinst mot rivaler som Microsoft, IBM, SAP.

Oracle förvärvar logfire för molnbaserad lagerhantering

Kollat ​​Oracle Openworld: Vad som väntar

Oracle databas 12c R2: Boom, byst eller meh uppgraderingscykeln framåt?

? Arbetsdag griper mid-market fart, syftar till att få mitt Oracle-NetSuite fusion

Stora datamängder, Oracle förvärvar logfire för molnbaserad lagerhantering, Enterprise, Eyeing Oracle Openworld: vad som väntar, Enterprise, Oracle databas 12c R2: Boom, byst eller meh uppgraderingscykeln framåt, Cloud, Arbetsdag hastigt grepp mitten? market fart, syftar till att få mitt Oracle-NetSuite fusion