Serious Fraud Office stänger utredning autonomi försäljning till HP

Serious Fraud Office har sjunkit sin undersökning om försäljningen av autonomi till HP 2011.

På måndagen meddelade SFO hade avvecklas den undersökning som inleddes 2013.

“När det gäller vissa aspekter av påståenden, har SFO slutsatsen att den information som finns tillgänglig för det, det finns tillräckliga bevis för en realistisk förhoppning om övertygelse,” byrån sagt.

Enligt rapporter, Hewlett-Packard chefer var medvetna om Autonomi problem långt innan anklagar firman bokföringsbrott.

När det gäller andra aspekter och om tillämpningen av väletablerade principer, har jurisdiktion över utredningen överlåtit till de amerikanska myndigheterna, vars utredning pågår.

SFO minskade till detalj varför det var slut sonden i fall det fördoms en pågående utredning förvärv av det amerikanska justitiedepartementet.

“Som SFO klargjorde är de amerikanska myndigheterna fortsätter sin utredning och vi fortsätter att samarbeta med sin undersökning. HP har åtagit sig att hålla arkitekter Autonomy bedrägeri ansvarig”, säger HP.

Rådet för finansiell rapporte (FRC), som är ansvarig för redovisnings- och revisionsstandarder i Storbritannien, 2013 också inlett en utredning Autonomi finansiella rapporter för perioden 1 januari 2009 och den 30 juni 2011. Denna undersökning är fortfarande listad som pågår med FRC: s webbplats.

HP förvärvade Cambridge-baserade autonomi för runt $ 11 miljarder tillbaka i 2011, den näst största köp företaget har gjort. Följande år, tog HP en $ 5 miljarder nedskrivning om förvärv, säger att medlemmar av autonomi styrelse hade använt “redovisnings oegentligheter, förvrängningar och upplysnings misslyckanden att blåsa de underliggande finansiella nyckeltal i bolaget”. HP sa att det hade upptäckt oegentligheter genom sina egna interna utredningar som visade autonomi var övervärderad vid köptillfället.

Mike Lynch, grundare av autonomi och VD i bolaget vid tidpunkten för försäljningen, har upprepade gånger förnekat anklagelserna, säger företaget revideras regelbundet. Leo Apotheker, chefen exec HP när försäljningen enades har också sagt due diligence runt köpet var “noggrann”.

Stämningar som väckts mot HP i samband med förvärvet avgjordes förra året.

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

HP-Autonomi förvärvet enligt US prop utredning, HP programvara chef: Big uppgifter roll ger autonomi ett uppsving, vilket gör känsla av HP: s autonomi förvärv

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Enterprise Software,? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner