SAP uppgift att köpa Altiscale att driva stora datatjänster

SAP förvärvar Altiscale, Venture rapporterade på augusti 25. SAP varken bekräftade eller förnekade rapporten erbjuder ett uttalande att det “inte kommentera marknaden rykten eller spekulationer”. Om förvärvet är verklig, det skulle, enligt min mening, vettigt.

Altiscale är en fyra år gammal start som specialiserat sig på molnbaserade Hadoop och Spark tjänster. Som sådan tekniskt tävlar mot vanliga Hadoop tjänster, såsom Amazon Elastic MapReduce, Microsoft HDInight och Google Cloud Dataproc. Men Altiscale skiljer sig från dessa låga leverantörer genom att kombinera högpresterande Hadoop och Spark tjänster med integrerad intag, omvandling och analysmöjligheter via dess Altiscale Insight Cloud erbjudande. En liten nischaktör, företaget betonar också hög-touch stöd och professionella tjänster, som sätter det i mer direkt konkurrens med Qubole.

Altiscale kombinerar Hadoop och Spark molntjänster med integrerade data ingest, prep och analys samt stödja professionella tjänster.

Genom att förvärva Altiscale skulle SAP snabbt få kapacitet och djup kompetens för att leverera Hadoop, Spark, och hög skala datatjänster. Alla ovanstående skulle komplettera SAPs moln och IoT strategier samtidigt som behovet för kunderna att arbeta med tredjepartsleverantörer att minska.

SAP HANA fortsätter att vara en hörnsten i företagets dataförvaltningsstrategi, men på SAPPHIRE 2015, meddelade företaget att det kommer också att förlita sig på Hadoop och Spark att stödja sina stora uppgifter och IoT strategier. SAP senare meddelade, och i mars göras allmänt tillgängliga, Hana Vora, som använder Spark att tillhandahålla interaktiva analyser på hög mängder data i Hadoop.

MyPOV

Om den här affären är verklig, jag tror att det kommer att bli en välsignelse för SAP. Företaget är naturligtvis samarbetar med alla de ledande Hadoop programvara distributörer och med Spark tillsyningsman Databricks, men bolaget har hittills saknat ett eget Hadoop och Spark tjänster. Altiscale skulle göra det möjligt SAP för att hjälpa kunder med hög skala datakapacitet och dataledningar utan att förlita sig på tredjepartsleverantörer. Vad återstår att se – igen, om affären är verklig – är hur och om Altiscale befintliga tjänster skulle förändras till följd av ett förvärv. Altiscale kunde inte nås i tid för en kommentar.

Tidigare i år, intervjuade jag chefer på Altiscale kund marknadsandel för en fördjupad studie, och de var mycket nöjda med bolagets tjänster. Även kostnaderna var högre för Altiscale än Amazon EMR, det Hadoop tjänsten den tidigare använts, rapporterade marknadsandel att dess Hadoop jobb slutfördes under en fjärdedel till en femtedel av tiden och vid 65 procent till 70 procent av kostnaden på Altiscale. Det är en fängslande historia, men en som är svårt för en liten leverantör för att få ut det när upp mot de största offentliga molntjänsteleverantörer i branschen.

Det är lätt att bli upphetsad av idealism runt skinande ny sak. Men låt oss sätta något rakt: Spark kommer inte att ersätta Hadoop.

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Är detta en ålder av Big OLAP?

DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, stora datamängder, är detta en ålder av Big OLAP,? Big Data Analytics, DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta