SAP underhållsintäkter: en annan vändning av skruven?

Cowen & Co: s antydan på en, allmän trend nedåt i SAP underhållsintäkter, kan vara något av en sträcka med tanke på provstorleken som används för att komma fram till sin bedömning. Men det oundvikliga näsa dyk i den här raden kan inte vara långt borta.

I ett e-postkonversation med Peter Goldmacher, bekräftade han att var och en av de företag som han talade med kunde säkra en 50-procentig minskning i sin årliga underhållsräkning procent men att så långt som han är medveten, har inget av detta kompenseras av någon fördel som skulle ha uppnåtts genom förvärvet av HANA ersättare databas licens för Oracle. Han sa

“Jag har ännu inte hittat någon att byta plattformar för HANA, jag har hört SAP säger kunder att det inte investerar i NetWeaver längre och om de vill dra fördel av bättre DB prestanda, måste de gå till HANA. Gör en hel del underhåll betalande NetWeaver kunder olycklig. ”

Det är inte helt korrekt. SAP investerar i NetWeaver Cloud och sätta Business Suite på HANA men min uppfattning är att den huvudsakliga utvecklingsarbete för Business Suite har flyttat till Gerhard Oswald organisation. Det är där SAP-tjänster och support verksamheten styrs. Det tyder på att för alla praktiska ändamål, är betydande utveckling av Suite allt men vid en ände. Detta är under förutsättning att arbeta med Rapid Deployment Solutions som själva bär kostnaderna, men som är avsedda att leverera högt värde via snabb implementering spår. Med andra ord, är SAP nu i ett läge där det pressar varenda droppe av effektivitet ur Business Suite innan den tas i solnedgången läge.

Låt oss vara tydliga. Ingenting hittills bör vara en överraskning och alla sunset av sviten är år bort. Men det öppnar upp frågan om vad som händer med SAP: s underhållsintäkter som SAP går framåt?

Just nu ligger tyngdpunkten på HANA utveckling som förbrukar stora mängder SAP resurs i flera produktområden. Detta är en absolut nödvändig del av SAP: s utvecklingsstrategi och kommer att ingå i den charmoffensiv den använder när söta prata kunder till att fortsätta att betala för underhåll. Men är massa acceptans något annat än en slam dunk.

HANA utvecklingen går i flera dimensioner med god tonvikt vid start stil utvecklare engagemang och uppmuntran. Databasen förstärks och SAP går till marknaden med både HANA och Sybase ASE. Business Suite kommer att flyttas till HANA. Det finns moln utveckling i mixen.

Sammantaget innebär detta mor till alla re-invention men det öppnar upp möjligheten för många SAP-kunder att göra en bedömning av vad de är benägna att göra under de kommande två eller tre år. Många kommer att stå stilla och vänta och se vad skakar ur SAP utvecklings Hutch. Några – kanske 20 procent kommer att ta kalkylerade risker på HANA investeringar på kort sikt och lyckligtvis gaffel över underhållsavgifter.

SAP är allmänt tros vara att sätta sig ett mål på 1 miljard € i HANA relaterade intäkter för 2013. Förutsatt att det lyckas, kan SAP därför råd att förlora åtminstone € 200.000.000 underhålls förnyelser på andra håll utan att hoppa över en intäkt beat och åtminstone hålla linje.

I Storbritannien och Irland, har SAPs användargrupp varit högljudd i förtydliganden från SAP om vad som händer strategiskt och där kunderna kan förvänta sig att hitta värde. En undersökning visade till exempel att

många användare stod inför utmaningen att få ut mer av sina affärsdata. 60% uppgav att de hade problem runt hastighet av databehandling och analysera för att ge sina organisations svar på de tidsramar som krävs. Med SAP BusinessObjects arbeta över heterogena miljöer finns teknik där ute som kan hjälpa. Ändå undersökningen visade att det fortfarande ett behov av större utbildning och tydlighet kring BusinessObjects, särskilt för de användare som tidigare investerat i SAP: s BW och BI-lösningar. 70% av de tillfrågade uppgav att de kände att SAP inte har varit tillräckligt tydliga om kostnaden för att migrera från SAP BW och BI till SAP BusinessObjects.

SAP Svaret är naturligtvis HANA men hittills SAP rapporterar att globalt har bara klippa cirka 650 erbjudanden med färre än 120 levande. Företaget måste snarast få kunder lever och talar om värde om det inte är att strida mot tvetydigheter och osäkerhet push kunder behöver tänka på underhållsalternativ.

I en mycket snabb 30 andra svar, Alan Bowling, UKISUG stol sade att han inte har sett en avsikts kunderna att flytta sin underhållsintäkter eller förhandla nedåt. Det är inte att säga att det inte händer, men om så är fallet är det mycket på en låg nivå och hålls strikt hemligt.

Goldmacher hävdat att eftersom godkännande av erbjudanden han sett kommer från den högsta nivån, kan det innebära en tyst politik att erbjuda rabatter, eller åtminstone en trend. Jag är mindre övertygad och särskilt så med tanke på att Ray Wang, VD Constellation Research (Disclosure: Jag är på Constellation advisory board) var i stan på UKISUG mötet leverera en grundton och workshop om underhålls förhandlingar.

Som regelbundna läsare vet är Ray allt annat än blyg när det gäller att dinging SAP på underhålls ämnen och ändå jag såg ingenting i Tweetstream att föreslå en uppmjukning av SAP: s ställning. Inte heller jag ser att i bevis under ett samtal med Jim Snabe, co-CEO SAP när man diskuterar hur SAP samlar sin teknik lösa delar under de kommande åren.

RiminiStreet gillar att röra om i grytan. Dess officiella svar

Stora datamängder, Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant, stora datamängder, SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse, SAP, Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award, stora datamängder, SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget

Som vi tidigare har diskuterat, har vi alltid sett en viss nivå av diskontering från SAP på årligt underhåll när SAP får reda på att Rimini Street tävlar för verksamheten på ett konto. Emellertid har det diskontering definitivt ökat SAP brottas med verklig konkurrens från Rimini Street.

Det finns ett scenario där ser ut att ta en underhåll frisyr vettigt. Om SAP effektivt kan växla denna börda bort från Oracle databas tillståndshavare som kör SAP program så kan det ge åtminstone en del kunder med besparingar utan misshandel sin nedersta raden. SAP är inte säga för mycket om hur detta fungerar, men är aktivt Oracle möjligheter för att ta död på den kostnaden. Naturligtvis är det inte så enkelt som lika för lika jämförelse men du får drift.

Insiders på SAP säga att det är utan närmare omöjligt att testa sanningshalten i Cowen slutsatser, men de ser inte denna typ av verksamhet i bekräftade erbjudanden. De säger att det finns inget underhåll rabatt som erbjuds eller en politik för att erbjuda rabatter. Med tanke på vad jag hört från Jim Snabe, co-CEO förra veckan om detta ämne då det inte överraska. Inte heller ser jag detta som mer än en vanlig samtalsämne i samtal mellan affären gör kollegor. Men då ingen av oss ser hela bilden vid någon tidpunkt.

Vad Cowen är att se kan bara vara en test av vatten med några härdiga campare. Jag skulle föredra att höra mer från kunder över geografiska områden.

Ser fram emot och med tanke på risken för SAP att framstå som en databas kostnad vit riddare medan brottas med den dubbla trycket från SaaS-leverantörer och tredjepartsleverantörer, på en marknad där underhåll är under granskning: Är 50 procent av något nu värd mer än 100 procent av ingenting? Svaret borde vara självklart.

Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant

SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse

Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award

SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget