SAP: s McDermott till Oracles Ellison: bring it on

Dagens SAP resultat tredjedelar kvartalet samtalet full med underförstådda och direkta stötar på Oracle. Kontrasten mellan Oracles vd Larry Ellison och hans street fighter stil med den för SAP co-CEO Bill McDermott och Jim Snabe kunde inte vara mer slående.

Som Larry Dignan påpekar i sin debattartikel på Mr Ellison senaste uttalande i Tomorrownow fallet är det inte så mycket om SAP men att försöka spåra ur HP: s nya vd Leo Apotheker – tidigare VD SAP – från att göra sitt jobb. Hotet kan inte vara mer öppet: “Höj på HP HQ och vi stämning dig … så hålla sig borta.” Från vad jag vet Mr Apotheker, han är inte en att springa ifrån en bra skrot men rättssalen är inte hans valt slagfält. Och inte heller är det slagfält som SAP väljer mer generellt. Istället och som klargjordes på resultat samtalet SAP föredrar att bekämpa det där det behövs: genom hjärtan och sinnen kunder.

… Du i princip ser två trender där. Vissa företag har konsolidera och de vill äga hela stacken, och det är deras strategi. Då har du innovatörer, som sade jag fokusera på min sida, men sedan jag springa snabbare, jag förnya snabbare. Vi tror att det är en överlägsen strategi. Och för att det ska fungera måste du starka partnerskap så att du fortfarande få end-to-end stack till kunden. “Sade Snabe.

Vi ser fram emot den dag då de [Oracle] kan ha någon form av en ny produkt eller en ny release nivå, eftersom det då kommer att sätta alla dessa kunder i deras befintliga installerade basen av alla utbyggnader som de har gjort på M & A front i ett köp-läge.

De kommer att behöva fatta ett beslut. De kommer att behöva göra ett beslut om att hålla arvet och underhåll på den eller de kommer att behöva göra ett beslut om att byta.

Om de överväga att byta till en ny plattform eller en ny ansökan från Oracle, du och jag och alla andra på denna uppmaning vet att de kommer att handla den mot SAP, om av någon annan anledning än att bara hålla Oracle ärlig på priset. Vilket innebär att vi kommer till bordet i ett köpbeslut med en kund. När vi är på bordet i 25 branscher och alla geografiska och marknadssegment runt om i världen, är mina pengar på SAP. “, Sade McDermott. Mine är också.

Medan Oracle är känd för fallskärmshoppning Mr Ellison i stora affärer, har hans taktik nästan ge bort programmet för att sälja databasen inte alltid fungerat. Kunderna gillar inte att tror att de är i en turkisk souk stil pruta även om det finns alltid ett element av det i företagets erbjudanden. Det är äkta tvivel om Oracle stacken spel kommer att gå bättre.

För alla skryt kommer ut ur Redwood Shores, jag misstänker att mycket av det är baserat på ett falskt hopp. Konsolidering av branschen har varit bra för Oracles aktiekurs men det är tveksamt om det verkligen har varit bra för kunderna eller om det är hållbart. Alltmer ser vi ett företag som försöker att göra rättssalen ser ut “business as usual” när det ska betraktas som en sista utväg i någon tvist. USA är bara en marknad på den globala scenen och medan stämningar är vanliga, andra marknader ser snett på en sådan taktik.

SAP för sin del tillbringade sista veckan mjölkning dess ekosystem av entusiastiska utvecklare för alla dess värde. Video slots talar upp olika aspekter av SAP uppvägdes av nyanserad kritik som berikar debatten om där SAP är på väg och vad strategi element innebär för kunderna. Jämför det med klagomål om att Oracle försöker att styra Java Community.

Vi går in i en intressant period i företagsapplikationer. Alla de stora aktörerna har mycket att förlora eftersom fler organisationer ser till molnet och löftet om sänkt kostnad. Både Oracle och SAP ställer stora satsningar, Oracle med ännu inte släppts Fusion och Exalogic, SAP med Business ByDesign, mobil och i minnet. Idag är det SAP som ser ut att ha mer bred och industri heltäckande strategi. Om SAP kan bli tyngdpunkten förespråkades av herrarna McDermott och Snabe kunde Oracle snabbt finna sig marginaliserade. Och i denna situation ingen mängd av gatustrider Trash Talk kommer att hjälpa den.

Allt detta leder mig till ett citat från en av Larry Ellison favorit författare: Sun Tzu och hans Art of War: “När du är svag, ser stark.” Är det vad vi verkligen ser från Oracle? Eller är det mer som: “. Aldrig kommer de som krig däck av bedrägeri” Eller har Mr McDermott läser rätt och vad han egentligen säger är mer som “Bring it on?

Uppdaterad för offert noggrannhet.

? CommBank samarbetar med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech

Den Hyperledger Project växer som gangbusters

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar

Bank;? CommBank partner med Barclays för mobila betalningar, fintech innovation, säkerhet, Den Hyperledger Project växer som gangbusters, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck, Bank, Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar