RIM tomter uppsägningar, skär räkenskapsåret resultatutsikter, Playbook en ljuspunkt

Research in Motion sa att det kommer att skära jobb och effektivisera sin verksamhet i ett försök att få ut produkterna på marknaden snabbare. Företagets första kvartalet intäkter föll förväntningarna och det sänkte sin prognos för räkenskapsåret.

BlackBerry tillverkaren redovisade ett resultat av $ 695.000.000, eller $ 1,33 per aktie, på intäkter på $ 4,9 miljarder dollar. Wall Street väntade resultatet av $ 1,32 en andel på intäkter på $ 5,15 miljarder dollar.

Enligt co-CEO Jim Balsillie, har verksamhetsåret “kommit ut till en utmanande start. Nedgången vi såg i första kvartalet fortsätter i Q2. Produkt förseningar — särskilt en ny uppsättning björnbär — kommer att försenas i “mycket senare delen av augusti.” på konferensen var Balsillie sällskap av co-CEO Mike Lazaridis, som var på däck för att prata teknik och produktplaner.

: RIM: Nya BlackBerry-enheter kommer att vara “värt att vänta”

Balsillie betonade att co-CEO arrangemang arbetade för RIM och få företag skulle ha klarat en sådan dramatisk produkt övergång. “Vi vet vad vi har att göra tillsammans”, sade Lazaridis. Han medgav att RIM genomgår en tuff tid och att vissa beslut är svåra att förstå utanför företaget.

Som ett resultat av de dystra resultat, kommer RIM minska kostnaderna, inklusive en styrka minskning. RIM har att sänka kostnaderna, eftersom pågående produkt förseningar hindrar growt h och verksamhetsåret 2012 utsikterna är långt under förväntningarna.

Företaget räknar med att skatte andra kvartalet intäkter kommer att vara mellan $ 4,2 miljarder $ 4,8 miljarder, resultatet av 75 cent per aktie till 1,05 $ per aktie. Wall Street letade efter resultatet av $ 1,40 en andel på intäkter på $ 5,46 miljarder dollar. För räkenskapsåret 2012, RIM räknar vinst på $ 5,25 till $ 6 per aktie. Wall Street letade efter $ 6,29 en aktie och bara en fjärdedel sedan var Balsillie talar om årsinkomster på $ 7 per aktie.

Wall Street analytiker väntade RIM att skära verksamhetsåret 2012 utsikterna, men inte till den grad.

Den ensamme ljuspunkt för RIM var försäljningen av Playbook. RIM sålde 500.000 tabletter, väl före Wall Street uppskattningar av 300.000 till 400.000. Balsillie sade att 105.000 företagskunder hade Playbook och RIM arbetade på joint-försäljningsarrangemang med SAP, Verizon och andra. Företaget levereras 13,2 miljoner BlackBerry-enheter under kvartalet.

Men fortfarande Playbook utförsäljningen genom en gåta. “Vi har inget specifikt nummer på Playbook utförsäljningen igenom, men vi är mycket nöjda med utförsäljningen igenom och vi är mycket nöjda med sittplatser i företagen”, sade Balsillie.

För att stödja sina aktier, sade RIM att den har godkänt en plan för att köpa upp till 5 procent av utestående aktier under det kommande året. RIM sade att det har nästan $ 3 miljard i kontanter och köpa tillbaka aktier inte kommer att skada sina tillväxtplaner.

När det gäller afterhours handel, tog RIM aktier en träff.

Kassaflödet från den löpande verksamheten under första kvartalet var ungefär $ 1 miljard,. Bruttomarginalen var 43,9 procent, en minskning från 45,4 procent för ett år sedan,. Forskning och utveckling utgifter var $ 423.000.000, upp från $ 288.000.000 ett år sedan.

Den stora frågan för RIM framöver är om en ny uppsättning av BlackBerry-enheter samt QNX-baserade superphones under 2012 kan återuppliva företaget. Balsillie sade RIM är redo för tillväxt under de senaste två kvartalen räkenskapsår, men det förutsätter dessa produkter kommer att lyckas. För nu har RIM ytterligare mer än två månader av smärta framåt som den väntar på nya produkter att slå bärare.

Utan dessa nya enheter, är RIM i limbo på intäktssidan. Och senare dessa enheter kommer, desto mer sannolikt RIM: s “superphones,” enheter baserade på QNX operativsystem, kommer att glida längre in 2012. Morgan Stanley analytiker Ehud Gelblum säger RIM är fast i en “fortsatt produktutveckling vakuum.”

Av siffrorna för första kvartalet

Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, Apple, Twitter reaktion på Apples lansering, smartphones, Händerna på med iPhone 7, ny Apple Watch och AirPods, rörlighet, Sista minuten iPhone 7 rykten pekar på vatten motstånd, fem färger

Research in Motion: Har Playbook FoU äventyra dess superphones?

RIM: Är tillväxten borta?

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

Twitter reaktion på Apple Launch

Händerna på med iPhone 7, ny Apple Watch, och AirPods

Sista minuten iPhone 7 rykten pekar på vattentäthet, fem färger