Reglera marknaden oreglerade telekom

Det var på ett plan resa tillbaka hem från Singapore som jag kunde ta en kopia av en tidskrift (jag kan inte komma ihåg om det var Newsweek eller The Economist) som innehöll en kille som heter Joseph Stiglitz, Nobelpristagaren i ekonomi i 2001.

I tidningen artikeln var Stiglitz, en amerikan som tjänstgjorde i Clintonadministrationen, porträtteras som en socialistisk ekonom som förespråkar för förnuftig reglering av marknaden snarare än att låta laissez faire – läran att ansluta sig till ekonomisk liberalism genom att motverka statlig inblandning – att få fäste av marknaden.

Även om berättelsen skrevs i samband med den globala finanskrisen, slogs jag av visdom Stiglitz eftersom hans ekonomiska åsikter kan mycket väl gälla för den nuvarande situationen på marknaden för telekommunikation i Filippinerna.

Låt mig backa lite för lite bakgrundsinformation. Det var under ämbetstid förre president Fidel Ramos på 1990-talet som telekombranschen var helt avreglerade. Uppkomsten av denna politik demonteras monopol på PLDT (Philippine Long Distance Telephone Company) och inledde en ny era av “öppenhet” för sektorn.

Med nya aktörer som Bayantel in i fältet blev industrin mer konkurrenskraftig som slutligen gynnats av konsumenterna. Senare, mobiltelefon företaget gick med i striden och Filippinerna var snart på väg att bli textmeddelanden huvudstad i världen. Konsumenterna, liksom operatörer, var alla sjunger hallelujahs till underverk avreglering.

Men, som mobiltelefoner blev mer dominerande än fasta, två spelare dykt upp som tungviktare – Smart Communications och Globe Telecom. På grund av avregleringen lag, de två jättarna dikt praktiskt sina priser och villkor på marknaden. Alla, inklusive den nationella kommissionen Telekommunikation (NTC), var i stort sett maktlösa att stoppa framfart.

Det var först när senatens talman Juan Ponce Enrile efter allegedly märker att hans mobiltelefon belastning försvann mystiskt, höjde ett experiment att NTC väcktes ur sin slummer.

Avreglering skulle ha varit perfekt om det fanns många operatörer slåss varandra och prissättningen på löjligt låga nivåer. Men det är inte vad som hänt, även med tredje spelare Sun Cellular kommer in.

Det är där de principer Stiglitz kommer in – att medan avreglering kan vara bra, är det inte nödvändigtvis bättre att välfärden för allmänheten anförtros marknadskrafterna. Det finns fortfarande ett behov av tillsyn.

På tal om NTC, är byrån fortfarande huvudlösa när detta skrivs sedan Ruel Canobas, dess tidigare chef, avgick strax innan president Gloria Arroyo inlett sin kontroversiella amerikanska resa ett par veckor tillbaka.

Rigodon Update, Software jätte Microsoft har just heter John Bessey, en nyzeeländaren, att leda sin filippinska dotterbolag. Han kommer träder sin befattning den 1 oktober, strax efter sin föregångare, Rafael “Pepeng” Rollan, lindar upp sin vistelse på företaget på 30 september.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, telekom, Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med billig uppgifter och gratis röst

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga