Raspberry Pi: Experimentera med MPEG-2 (DVD) och VC-1 (WMV) licenser

Jag har haft lite av en kamp att få detta inlägg skrivet, eftersom jag har varit varierande mellan: “Wow, titta, det är riktigt bra” och “Varför i helsike inte att arbetet?

Men jag tror att jag har nog av det räknat ut nu för att göra det användbart för andra – så here we go.

Lite förklaring behövs först. Skaparna av Raspberry Pi början beslutat att inte inkludera MPEG-2 och VC-1 codec med varje enhet.

Beslutet baserades på en kombination av kostnaden inblandade – de tillstånd som krävs skulle ha höjt priset per enhet betydligt – och sin övertygelse om att den Pi främst skulle vara ett pedagogiskt verktyg, så det skulle inte vara en stor efterfrågan på dessa codecs. Det tog inte lång tid innan det stod klart att båda dessa antaganden var fel, Pi var mycket populära inte bara i utbildningssyfte, och i synnerhet med de olika Media Center paket efterfrågan på codecs var betydande.

Min första fråga när jag hört talas om dessa codecs var “vad jag behöver eller vill ha dessa codecs för”?

Som jag har sagt många gånger, jag är inte en multimedia expert eller ens entusiasten, så de olika format och avkodare förbryllar mig ofta. Lyckligtvis finns det ett par bra förklarande inläggen på Raspberry Pi webbplats – För det första tillkännagivandet av codecs, och sedan en vad kan man göra med dem, inklusive en trevlig tabell som visar vad spelar och vad som inte med vilken dekoder (s).

För mitt ändamål, det viktiga faktum var att jag behövde en MPEG-2 codec för att spela kommersiella DVD-filmer. Jag vet att det finns olika sätt att rippa / kopiera / konvertera sådana saker så att de kan spela på ett annat sätt, men förutom det faktum att jag alltid kommer att välja minsta motståndets väg – särskilt när de kostnader som uppstår är $ 2 – jag bara don ‘ t göra en sådan sak.

Min nästa fråga var, “hur använder jag dessa codecs”? Självklart måste de installeras på något sätt / någonstans, men var och hur? Räkna ut det, och få det gjort, visade sig vara lite mer problem än att faktiskt köpa dem. Läs vidare för mer information.

Om du vill / behöver dessa codecs, allt du behöver göra är att gå till Raspberry Pi Store och tillbringa en mycket liten summa pengar. Du behöver serienumret för din Raspberry Pi, eftersom licensen är fastkilad det, ordersidan förklarar hur man läser det från systemet.

MPEG-2 codec kostar £ 2,40, och VC-1 codec kostar £ 1,20, inklusive moms. I själva verket, codecs kosta mig endast £ 2 och $ 1 – Jag antar att jag är utanför Storbritannien eller EU och de bort momsen från min beställning.

Jag fick ett e-postmeddelande som bekräftar ordern, och en annan som bekräftar betalning (via PayPal) nästan omedelbart, tillsammans med ett uttalande om att licenserna skulle skickas inom 72 timmar.

Det tog faktiskt mycket mindre än så, min första beställning var för MPEG-2 endast göras på en torsdag kväll, och jag fick licensnyckeln på fredag, den andra för att till VC-1, gjordes på måndag morgon, och jag fick nyckeln som eftermiddagen.

Om du kör NOOBS håller du ned Skift-tangenten medan Pi stövlar. Som tar dig till Installera / konfigurationsmenyn, med en lista över tillgängliga / installerade operativsystem. Därifrån kan du välja ett operativsystem och klicka sedan på “Redigera konfigurationsfilen”,. Om du har en annan dator med en SD-kortplats, kan du stänga av Pi, ta ut SD-kortet och sätta in det i systemet och redigera config fil därifrån,. Om du kan få en Linux kommandorad, antingen från konsolen eller via ssh från ett annat system, kan du redigera config.txt filen på plats. Den “trick” här är att start filsystemet monteras normalt skrivskyddad, så du måste montera den läs- och skriv, redigera filen, och sedan lägga tillbaka den till skrivskyddad.

Till mycket vänliga order bearbetning människor på Pi Store, jag ber om ursäkt för att inte beställa båda licenserna samtidigt, jag som en fårskalle. Till andra som funderar på att beställa en eller annan licens, föreslår jag starkt att du betala och spendera de extra pund eller två för att få båda licenserna. Kostnaden är minimal och de problem det kan spara och folket i butiken är inte trivialt.

Vad du får från Pi butiken är ett e-postmeddelande som innehåller licensnyckel som du behöver för att komma in i konfigurationsfilen på din Raspberry Pi. Det finns tre allmänna sätt att göra detta

Ingen av dessa metoder är särskilt svårt, så välj det som du gillar bäst, eller som verkar minst skrämmande för dig. Kom ihåg att du måste starta om efter att ha lagt nyckeln till konfigurationsfilen. Kom också ihåg att om du kör NOOBS, och har flera system installerade som kan använda MPEG-2, måste du lägga till nyckeln till konfigurationsfilen för var och en för sig.

Jag kommer också att injicera en plugg här för PiHub USB-hubb. Om du planerar att ansluta en extern USB DVD-enhet, måste du tänka igenom det och kontrollera effektbehovet för enheten. En hel del av dessa saker behöver en hel del makt – från 0,5 till 1,5 ampere – och om du helt enkelt koppla in den direkt i Raspberry Pi, kan det vara för mycket för strömförsörjning du använder. Den normala PiHub strömförsörjningen har en effekt på ungefär dubbelt produktionen av en typisk Pi strömförsörjning, så att ansluta en DVD-enhet i det bör inte vara några problem.

Hands-on med Knoppix Linux 7.2.0: En väletablerad och mycket stabila Linux-distribution, Kali Linux 1.0.6, hands-on, Raspberry Pi hands-on: PiHub och Bluetooth

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Raspberry Pi: Vital statistik

Slutligen, den viktigaste frågan av alla – hur fungerar det? Det är där det blir lite jobbigt. Jag gjorde alla följande tester och spela med openELEC, men det var faktiskt XBMC som kördes så resultaten bör vara densamma för RaspBMC eller andra som sedan skulle använda XBMC. Den kritiska skillnaden skulle vara med olika versioner av XBMC själv, som jag lärde mig senare, och har noterat nedan.

Jag fick lite av en falsk ledning när den första DVD jag försökte spelat bara bra, och jag trodde att världen var en underbar plats, tills jag insåg att det var en DVD full av MP4-filer. Jag visste redan Pi kan spela MP4, utan några ytterligare codecs. Grrr.

Nästa försök var en kommersiell DVD, som också spelat OK. Jippie! Att ta sig till DVD och få det började spela var relativt långsam, eftersom jag har vant sig på Raspberry Pi, men när det började spela prestanda var perfekt – HD-video, inga problem med antingen video eller ljud hoppning eller stamning. Bra grejer.

Vidare läsning

Tyvärr, sedan började jag köra på problem. Först upptäckte jag att om jag ändrade skivan i DVD-enheten, skulle den titel som anges i XBMC förändras, men jag kunde inte spela den nya skivan, och faktum är att jag inte ens kunde se några filer på den. Jag var tvungen att starta om varje gång för att få den att helt acceptera den nya DVD.

Därefter upptäckte jag att vissa kommersiella DVD-skivor skulle spela och vissa skulle inte. De som gjorde, såsom den första jag försökte, skulle spela perfekt varje gång, och de som inte skulle spela fungerade inte alls, någonsin – Jag kunde inte ens gå in och välja enskilda filer att spela.

Jag fick antingen “något inte spela”, eller jag fick värdelös, nervös, kantiga video och mestadels inget ljud. Så det var inte någon form av intermittent eller slumpmässiga problem.

Slutligen fann jag att DVD-menyer arbetade inkonsekvent eller inte alls även på skivor som spelas normalt. Återigen, även om de som tycktes spela OK, ibland jag kunde inte välja något alls från DVD-menyer, och ganska mycket hela tiden scenen menyval inte fungerade, till exempel. Inte bra.

Jag försökte flera olika DVD-enheter, i hopp om att det var något drive-specifik, men ingen lycka där. Jag försökte även en Blu-ray-enhet, och fick samma resultat när du spelar DVD-skivor (förresten, hade jag ingen tur alls spelar Blu-ray-skivor, men jag hade förväntat mig att).

Vid denna tidpunkt var jag kommer att prova några olika operativsystem och mediaspelare, men när jag letade runt efter möjligheter hittade jag några anteckningar på XBMC webbplats beskriver exakt de problem som jag hade.

Det verkar som om det finns problem speciellt med XBMC 12,3 (Frodo), som orsakar dessa typer av symptom och som inte existerade med den tidigare versionen av XBMC.

Det verkar som om en ny version av XBMC kommer att komma tillsammans snart, så jag antar att de som är mer beslutsamma än jag att spela DVD-skivor just nu skulle ha två val – antingen installera den tidigare versionen av XBMC, som ska fungera korrekt, eller vänta tills nästa version finns tillgänglig.

För min del kommer jag att vänta på nästa version, och under tiden kommer jag att titta på den nya NOOBS release, och kanske försöka göra en “native” installation av Raspbian och / eller openELEC på en dedikerad SD-kort.

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows