PC-marknaden är död? Ser ut som ingen berättade dessa hårdvara företag

Med den växande tabletten marknaden blir allt mer konkurrenskraftig, är några polska hårdvarutillverkare börjar se tillbaka till mer traditionella företag i kampen för att öka sina marginaler.

Glöm iPad. I Polen är nästan hälften av alla tabletter som säljs av företag vars namn kan vara långt ifrån bekant.

Enligt polska dagstidningen Dziennik Gazeta Prawna är några polska elektronikföretag planerar att återvända till att producera den typ av kit de gjorde i det förflutna: datorer och TV-apparater. Hårdvarutillverkare inklusive Action, och Kruger & Matz (några av de, många polska tillverkare, som har på senare tid börjat att specialisera sig på låga tabletter) har åtminstone förklarade de undersöker PC-marknaden igen.

Andra har gått ett steg längre: slutet av förra året, AB återinförs en rad egna varumärken datorer, kallad Optimus. (Optimus brukade vara en av de största PC-tillverkare i Polen under 1990-talet, men försvann från marknaden under 2011, med sitt moderbolag med fokus på nya industrier inklusive spel).

Dock kommer stärkandet av Polens PC-marknaden inte innebära någon ny tillverkning i landet: tillverkning av Optimus datorer kommer att genomföras i Tjeckien. Alla andra PC-tillverkare beslutar att följa AB tillbaka in på marknaden kommer sannolikt att vända sig till tjeckiska växter också, annars ser längre bort till de traditionella ODM nav i Kina och Taiwan.

Polska företag beslut att (åter) komma in på PC-marknaden kommer utan tvekan att höja några ögonbryn: har vi inte hört upprepade gånger att PC-marknaden, i brant nedgång, över hela världen? AB säger att det fortfarande finns liv i den gamla hunden ännu. När allt kommer omkring, enligt en forskningsrapport från PMR Consulting i Krakow, 89 procent av företagen köpte nya datorer under 2012.

Och medan tabletten marknaden är i oförskämd hälsa i termer av försäljning, är kit beslutsfattare oroande att priserna sjunker snabbare än de skulle vilja.

Enligt Dziennik Gazeta Prawda, det genomsnittliga priset på en tablett var cirka € 161 i slutet av 2013, i år, kan det falla så långt som 129 €, tack vare ständigt ökande konkurrens. Medan marginalerna kan kompenseras genom ökad försäljning (mellan 1,4 miljoner och två miljoner fler tabletter kommer att säljas i år jämfört med förra, enligt Association of importörer och producenter av elektriska och elektroniska apparater), företag är fortfarande funderar på att nya marknader – inklusive datorer och TV – för att kompensera eventuella ytterligare erosion marginal.

Men tillverkarnas återfunna entusiasm för PC innebär uppskov med verkställigheten för den ärevördiga marknaden? Osannolikt – Polen är inte ett undantag från regeln att PC-försäljningen är i trångmål: enligt Zoran Vuckovic, en analytiker för PMR Consulting, stationära försäljningen har minskat i Polen på samma sätt som de har varit i resten av världen.

Under 2012 stationära försäljningen i Polen minskade med höga ensiffriga procenttal, “Vuckovic berättade webbplatsen.” För 2013 räknar vi med att dessa procenttal kommer att fördubblas. “Så tillägger han,” det finns inte mycket lönsamt att fokusera på detta marknadsföra.

Ja, 89 procent av företagen köpte nya datorer under 2012. Men rapporten pekar också på så gott som alla av försäljningen gjordes för att ersätta trasiga kit, snarare än som en betydande uppgradering till företagens PC flottor.

Vuckovic skulle inte gå så långt som att säga någon undersökning av PC-marknaden, såsom Optimus ansträngning, är dömd, dock. “Jag skulle se Optimus som ett enskilt fall. Det varumärke tar upp positiva bilder, och AB inte planerar att sätta dem på massmarknaden”, sade han. “Fördelaren vill sälja det direkt till företagskunder, där skrivbordet är fortfarande den dominerande enheten [det finns fyra gånger så många datorer som används i polska företag är fyra gånger större än tabletter]. Populariteten av varumärket skulle behöva hjälpa där. Men jag upprepar att jag inte skulle tillämpa detta på PC-marknaden som helhet.

Pressas ut till låga Android tabletter och Apples iPad, PC-försäljningen fortsätter att sjunka, PC oron: Det värsta kan vara över, Indonesien spänn PC trend, erbjuder outnyttjad marknad

iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, iPhone, Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning, hårdvara, Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning

Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Har döds av PC överdrivits?

Läs mer