Det finns inte tillräckligt med RIM att köpa: analytiker

Inför Research In Motions (RIM) intäkter på torsdag – där bolaget väntas tillkännage en smärtsam kvartal – en analytiker har sagt att BlackBerry maker har lite att önska av potentiella köpare.

“Vi tror inte RIM har mycket att erbjuda”, säger Wedge Partners analytiker Brian Blair, i en forskninganteckning.

Även om dess aktiekurs började fritt fall tidigare i år, har det ingen skuld och har i regionen på $ 2 miljarder dollar i kontanter sitta, vilket skulle göra företaget ser ut som en attraktiv köp.

Men efter upphävandet av handel att tillkännage en förväntad rörelseförlust, har företaget valt att nagga på sin personalstyrka under doppa i sin kassa.

Dess smartphone-making företag kämpar med den sena-to-the-partiet BlackBerry 10 operativsystem och olika telefoner som stöds.

Den enda stabila sak RIM har kvar är dess infrastruktur uppgifter och dess stora utbud av patent. Även då gör sin patentportfölj inte komma nära Nokias – vilket i sin tur också bleknar snabbt, kanske snabbare än RIM är.

Och förhållandet är helt symbiotiskt. Ju färre telefoner som behöver säkra datainfrastruktur, desto mindre värde datainfrastruktur har, utan BlackBerry telefoner som behöver stöd, är datanätet överflödig.

Blair sade

Om det fanns värde i nätverket driftcentral tillbaka i dag, verkar det ha bleknat. Om vi ​​har lärt oss en sak från iPhone, är det att enhetens säkerhet är “tillräckligt bra” för regeringen och “tillräckligt bra” för företaget.

Han noterade hur “alla typer av företag” har ersatt sin samling av BlackBerry telefoner med iPhones.

Om det finns ett värde i RIM: s Blackberry servrar placerade runt om i världen i stort antal, är det värdet på tillbakagång, eftersom samma [BlackBerry Enterprise Service] servrar fortsätter att få slet ut, på vad som verkar vara en månad.

Företaget är sedan kvar med sina patent, sade han.

Säkerhet, BlackBerry DTEK50 misslyckas att höja säkerhetsbygeln, säkerhet, Quadrooter “brister påverkar över 900 miljoner Android-telefoner, rörlighet, BlackBerry gör sin Hub programvara tillgänglig på Android-enheter, säkerhet, BlackBerry” förbättrad “krypto ger samma säkerhet, mindre förtroende

Ja, har företaget verkliga immateriella rättigheter kring e-postleverans, och de fortfarande göra vissa saker som företag som Apple inte kan (någonsin försöka ta bort ett e-postmeddelande på en iPhone när den inte är ansluten till nätverket?), Men totalt sett deras tillverkning möjligheterna inte är värt mycket, enligt vår uppfattning.

Nokia har cirka 30.000 patent och 10.000 patenterade uppfinningar. Dessa är för närvarande bolagets “mest värdefulla och stabila tillgångar … avgörande för dess långsiktiga överlevnad”, enligt The Guardian: s Charles Arthur.

RIM, å andra sidan, har mer än 4200 patent med US Patent & Trademark Office, som tros vara värd runt US $ 1 till US $ 3 miljarder. RIM skulle sannolikt vara bättre licensiera sin teknologi ut till partners och intressenter än att sälja av sina långsiktiga patent tillgångar, eftersom det garanterar en långsiktig intäkter snarare än en bulk engångsbetalning, som inte behöver ännu .

Ser som BlackBerry OS är att fasas ut till förmån för RIM: s QNX-baserat operativsystem, hur BlackBerry 10? Kan företaget flog bort det till ett konkurrenskraftigt pris till närmaste säljare och få en avkastning på blod, svett och tårar – och att inte tala om de förlorade arbetstillfällen – som har gått in i programmet?

Enligt Blair

Vi tror inte att någon skulle överväga att köpa operativsystemet till ett högre pris. Även Amazon, som vi skulle kunna göra ett argument för, verkar vara att standardisera på Android. Vi tror inte heller att Samsung har något intresse, eftersom deras Bada plattform är mer avancerad än BlackBerry.

I ett nötskal, Blair säger att BlackBerry 10 inte kan “tävla meningsfullt” mot de tre stora operativsystem som redan ute – Apples iOS, Googles Android och Microsofts Windows Phone.

Potentialen för RIM att erbjuda en mer tilltalande, helt ny och annorlunda operativsystem, utan ett tangentbord (ursprungliga enheter kommer inte att ha det), och med inga appar och ingen ekosystemet, till företag och konsumenter är oerhört smal.

Han noterar hur RIM är “inte ett mjukvaruföretag i centrum”, och att det har tagit stryk av dem som är mjukvaruföretag, återigen Apple, Google och Microsoft, som fortsätter att generera stora mängder av inkomster från sina programvaruverksamheten.

Via webbplatsen USA

BlackBerry DTEK50 misslyckas att höja säkerhetsbygeln

“Quadrooter” brister påverkar över 900 miljoner Android-telefoner

BlackBerry gör sin Hub programvara tillgänglig på Android-enheter

BlackBerry “förbättrad” krypto ger samma säkerhet, mindre förtroende