De sex största saker jag lärde mig under HP styrplattan eld försäljning helgen

När HP skär formellt sladden på sina WebOS hårdvaru ambitioner trodde de flesta att intresset för tabletten skulle rinna ut i sanden och dö – och det bör ha. Men sedan HP sjönk priset på 16GB styrplattan modell till $ 99 och hela helvetet bröt lös. Här är vad jag lärt mig under de följande 48 timmarna.

Ett fynd är ett fynd är ett fynd

För några dagar sedan, ville ingen något att göra med styrplattan. Konsumenternas intresse var ljummet, journalist reaktioner var på det hela taget negativa, och HP själv var så oengagerad att det upphörde tabletten mindre än sju veckor efter det släpptes. Och ändå, trots dessa saker, och trots WebOS osäkra framtid, konsumenter aktivt sökt och köpte nyligen dödade hårdvara. Irrationell? Förmodligen. Men spiken i konsumenternas intresse visat att någon prisfall av sådan omfattning är skyldig att generera en del konsumenternas intresse – även om intresset var så gott som obefintliga dagar innan.

Det är något speciellt med $ 99

Jag vet inte vad som händer psykologiskt, men när den genomsnittliga personen ser en $ 99 prislapp, något i deras hjärna klickar. Ögon lyser upp med dollartecken och hjärtan slår med en viss typ av deal-hungriga glöd. Samma sak hände mig, vilket är anledningen till att jag fann mig själv cykla runt staden på jakt efter en enhet som jag inte egentligen vill. Det var en spännande och en mestadels irrationell lust att spara pengar på något som jag inte hade för avsikt att köpa timmar före.

Mina tankar var detta: På $ 499, styrplattan var en investering med ett minfält av risker. På $ 99, det var stjäla.

Nyheten om en försäljning färdas snabbt

På något sätt, mellan den tidpunkt då nyheten om styrplattan s prisfallet hit och lördag eftermiddag, varenda tillgänglig styrplattan köptes. Staples, P.C. Richard & Son, Radioshack – varje återförsäljare antingen rapporterade tabletten “slut” eller “otillgänglig”. Hur gjorde så många människor får ordet av försäljningen så snabbt? Jag är fortfarande inte säker.

Apple … styrplatta?

En del av mig kan inte låta bli att misstänka att en stor del av styrplattan popularitet helgen härrör från enhetens överväldigande estetiska likheter med iPad. Jag har inga bevis för detta, men det är inte svårt att föreställa sig ett scenario där konsumenterna hört ordet “matta” och omedelbart tänkt Apples tablett. Men det är inte vad de fick. Inte på långa vägar.

Nyckeln till dethroning iPad är i pris

Om något är säkert, är det så här. Några har använt plattan post-mortem “framgång” som tyder på att Amazon kan prissätta sin egen tablett på runt $ 99. Och jag är benägen att hålla med. På $ 99, är barriären för inresa nästan obefintlig, och det är tråkigt att detta är vad det tog för styrplattan för att uppnå någon smula framgång. Om Amazon inte vill sina tablett insatser för att följa i fotspåren av HP: s, kommer det kommer att studera noggrant vad som hände med styrplattan den gångna helgen.

Varför HP: s senaste drag var mer tuff än moronic, HP förvärvar Autonomy – är denna HP IBM ögonblick, webbplatsen Nyheter: HP: s Carly Fiorina eran är äntligen över … bra riddance, En berättelse om två fel: Microsofts Kin och HP: s styrplattan, HP: s WebOS? gåta: Sälj IP eller prova licens, HP: s Apotheker berättar styrplattan katastrofen i post mortem, HP punts på WebOS, avbryter styrplattan, skär utsikter

Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär, Enterprise Software, HPE i samtal om att sälja av sin programvaruportfölj, Enterprise, HPE uppdaterar Vertica, ökar maskininlärning funktioner i Haven Ondemand

Framtiden för styrplattan är … Android?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär

HPE i samtal för att sälja sin programvaruportfölj

HPE uppdateringar Vertica, ökar maskininlärning funktioner i Haven Ondemand