? Datastax snäpper upp Aurelius och dess Titan team för att bygga ett nytt grafdatabas

Martin Van Ryswyk: Ta en grafdatabas och distribuera det över noder, Datastax.

Apache Cassandra fast Datastax bygger en ny grafdatabas med hjälp av den expertis som ingenjörsteam från Aurelius, vars förvärv det meddelade idag.

Alla ingenjörerna på Aurelius, företaget bakom öppen källkod distribuerade Titan grafdatabas, flyttar till Datastax att börja arbeta på (DSE) Graph projektet Datastax Enterprise.

“Vi kommer inte att göra en integration. Pjäsen här är vi tar allt som gjorts på Titan som inspiration, och kanske några av Titan-projektet kommer att göra det i DSE Graph”, säger Datastax engineering VP Martin Van Ryswyk .

Mer om Datastax och databaser

MongoDB snäpper upp WiredTiger och dess lagringsexperter, varför 2015 kommer att vara stor för NoSQL-databaser: Couchbase VD; Datastax anges hur Apache Cassandra förmåner från $ 106 finansiering boost, Datastax s 4,5 Cassandra bränder upp Apache Spark i minnet analys, MongoDB CTO: hur vår nya WiredTiger lagringsmotor kommer att tjäna sina ränder, Splice Machine SQL på Hadoop databas går på allmän utsättning, Apache Cassandra blir i minnet alternativet med Datastax Enterprise 4.0, hur Google och Accentures Datastax erbjudanden pekar upp Cassandra uppgång, Postgres och MySQL: EnterpriseDB avslöjar nytt sätt att koppla dessa öppen källkod databaser, MySQL: Varför databas med öppen källkod är bättre under Oracle

“Men vi verkligen kommer att bygga något nytt eftersom vi kommer att kunna nu dra nytta av Cassandra specifikt och DSE har specifikt. Det kommer att bli en teknisk insats för att bygga en ny produkt. Vi kommer inte att stödja eller integrering Titan som en produkt i vår portfölj. ”

Grafdatabaser använder noder och sambanden mellan dem för att beskriva nätverk och sammanhang. Förra året, Forrester Research förutspådde att cirka 25 procent av företagen kommer att använda grafdatabaser av 2017 för nästa generations program som behöver anslutna datamängder.

“Graf databaser förenkla och påskynda tillgång till data som är komplexa och innehåller många anslutningar. [De] använder diagramstrukturer med noder, kanter, och egenskaper för att lagra och komma åt anslutna information och kan passera delar av uppgifterna utan att röra hela grafen “sade Forrester.

I DB-Motorer ranking av grafdatabaser klassade enligt popularitet, Titan står på andra plats, en bit bakom Neo Technologys Neo4j i den översta platsen. I den totala popularitet ranking, sitter Titan vid 57 av en lista över mer än 200 databaser.

Aurelius managing partner och Titan ledande utvecklaren Matthias Broecheler sade primära bidragsgivarna till Titan flyttar över att arbeta på den nya kommersiella projekt, som också kommer att finnas tillgänglig i en öppen källkod form.

Matthias Broecheler: Tänk på hur viktiga relationer är i dina data, Datastax.

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, stora datamängder, är detta en ålder av Big OLAP,? Big Data Analytics, DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Två och ett halvt år sedan, när vi startade Titan-projektet, folk verkligen var inte övertygad om att du faktiskt kan skala grafdatabaser. Nu är vi vid den punkt där människor har accepterat att, använder Titan och kommer till oss att säga, “Vi använder Titan i verksamhetskritiska applikationer. Vi behöver verkligen kommersiell support från er “, sade han.

“Det är därför vår Aurelius perspektiv detta drag gör en mycket vettigt – eftersom vi kan komma till kommersiell beredskap mycket snabbare med hjälp av Datastax, som redan har distributionskanalerna och Salesforce och stöder inrätta Vi ska gå med dem och bygga. ovanpå det och sedan ge den tekniska samhället en produkt som de kan använda, med allt det stöd och infrastruktur som de skulle förvänta sig. ”

Datastax s Van Ryswyk sade ett antal Datastax kunder har redan använt Titan, som kan köras på toppen av Cassandra, och hade åtagit integration arbeta sig så att den körs med Datastax Enterprise, den kommersiella bunt av Cassandra verktyg och tjänster.

“Vi pratade med en hel del av samma kunder med samma användningsfall och att göra det rätt, gjorde det mycket vettigt att ta Titan och utvecklas det till något nytt”, sade han.

Skapa DSE Graph, vars prissättning och paketering har ännu inte fastställts, är ett stort åtagande men designprocesser har redan börjat, sade Van Ryswyk.

“Innan vi gjorde förvärvet, hade vi en hel del talar om vad vi trodde skulle vara det rätta sättet att göra detta och hade en överenskommelse om detta. Men vi har inte gjort detaljerade mönster eller prototyper ändå så det är lite tidigt för oss att räkna ut när det kommer att ske. Men det är inte en omedelbar sak. jag tror inte att det är flera år “, sade han.

Amid en ström av den senaste tidens databas investeringar, Neo Technology, företaget bakom ledande Neo4j grafdatabas, har presenterat sin egen mång injektion.

“Det är därför det är en sådan bra match Det är ett mycket svårt problem och Matthias [Broecheler] har tillbringat en stor del av sitt liv att tänka på detta problem -. Att ta en grafdatabas och har det fördelade över noder”, säger Van Ryswyk.

“Det faktum att det är problemet de försöker lösa och det är också problemet vi försöker lösa. Att göra saker mycket effektiv och skalbar och distribuerad Det är därför det är ett bra äktenskap mellan de två.”

Matthias Broecheler sade företag kanske vill välja en grafdatabas för applikationer som används mycket ihop data som behöver analyseras eller söka i realtid.

“Vi hjälper människor genom att säga,” Titta på dina program och försök att tänka på hur viktiga relationer är i dina uppgifter och lägga den på ett spektrum från inte alls att mycket “. Ju närmare du kommer att väldigt mycket, desto mer sannolikt är det att du ska använda en grafdatabas för dina program “, sade han.

“De har enorma användbarhets fördelar eftersom datamodellen är mycket nära till den faktiska tillämpningen modellen. För det andra, är mycket lämplig att söka sådana heterogena och mycket anslutna uppgifter frågespråket.”

Enligt Van Ryswyk, många användningsområden för vilka företag kör Cassandra innehåller redan ett diagram komponent.

“Till exempel, rekommendationsmotorer. Detta kan vara för återförsäljare, som försöker att erbjuda dig en produkt baserad på allt detta mycket anslutna uppgifter som de har samlat på dig. Data om dina mönster, köpvanor och föreningar med andra människor, och jag använder allt som att köra en algoritm som försöker bestämma vad du ska erbjuda dig “, sade han.

Andra områden där arbetsbelastning lämpar sig för grafdatabaser finansiering, sociala nätverk, upptäcka bedrägerier, ID och tillgång, och hälsovård.

Även Titan inte kommer att erbjudas av Datastax, kommer det att vara att stödja öppen källkod TinkerPop graf computing gemenskap, som inkluderar frågespråket Gremlin. TinkerPop blev nyligen en Apache inkubator projekt.

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Är detta en ålder av Big OLAP?

DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta