CD: död vid 30?

Sonys CDP-101 CD-spelare aktiverat konsumenternas tillgång till en häpnadsväckande Compact Disc. CD hade så många fördelar jämfört med vinylskivor och 45s – ren ljudkvalitet, random access, ingen vändning över – att användarna hade blåst bort.

Även musiknördar som jag – som köpte album, spelat dem en gång för att spela in dem på kassettband, och aldrig spelat dem igen – var förförda av CD bekvämlighet och kvalitet. Strunt audiofiler brummande på om analogt ljud, vi gillade CD-skivor.

30 år senare …

Även en av de sista bastionerna CD formfaktor media – den bärbara datorn – är tappa ingen längre kompakt nog Compact Disc. Ultrabooks misslyckas med att fånga på, men leverantörer märker att folk inte bryr sig så mycket om optiska enheter, eftersom utöver musik och filmer, nu är de även ladda ned program.

Den korta glansdagar bärbara Blu-ray är närmar sig sitt slut, eftersom du kan köpa en större och snabbare USB 3.0 minne för mindre än en Blu-ray-enhet. Inte heller är den högre kvaliteten på Blu-ray-filmer allt som syns på en liten skärm.

Tillfällighet, Howard H. Scott, en av utvecklarna av LP 1948, dog förra månaden hos ålder 92. LP var avsedd att ersätta fyra minuter 78 rpm rekord med en LP som kunde hålla ca 22 minuter en sida.

LP kallades “album” eftersom de ersatte skrymmande fysiska album av 78s som behövs för längre stycken. Ingen studentrummet på 70-talet var komplett utan en stereo och en stapel av LP-skivor.

Storage Bits ta

Men förvänta DVD och Blu-ray-enheter att vara tillgängliga ännu längre än de fortfarande i produktion LP skivspelare. Varför?

Massproducerade CD, DVD och Blu-strålar är anmärkningsvärt stabila media, och därmed de bevarar sitt värde bättre än scratch-benägen LP. De är mekaniskt pressas, till skillnad från inspelningsbara optiska medier som använder instabila kemiska färgämnen för att hålla informationen för 3-5 år.

CD-skivor kommer aldrig att få nedbrytningen ytan – pops, klick och förlorade toppar – som kommer med mekanisk nötning av analoga medier. Så länge som det finns skivor att spela, kommer det att finnas spelare att spela dem.

Kommentarer välkomna, naturligtvis. Personer födda i dag kan aldrig se en CD, att inte tala om en LP eller 78. Hur mycket längre tror du dedikerade musikspelare kommer att vara runt?

Lagring, NetApp lanserar mid-tier system för uppgifts sjöar, samarbetar med Zaloni, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinera, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

NetApp lanserar mid-tier system för uppgifts sjöar, samarbetar med Zaloni

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip